BOXTEL
2020
Yasmir
Jet
Boxtelse doelgroep
Jongeren in kwetsbare situaties en jongeren die als overlastgevend worden ervaren
Denny
NIEUWE JONGERENWERKER
Duygu
"Ik ben Duygu, jongerenwerker bij R-Newt sinds januari 2021. Ik vind jongerenwerk echt heel erg leuk omdat ik jongeren op het goede pad wil houden, ze laten inzien dat een gezonde leefstijl ook heel erg cool is en het allerleukste vind ik het ontdekken en ontwikkelen van talent. Ik ben ook altijd erg benieuwd naar wat voor soort muziek jongeren luisteren en waar ze over praten en wat hen bezig houdt. "
Boxtel heeft een relatief diverse doelgroep. Veel jongeren hebben een gedeelde zorgbehoefte. Jongeren hebben niet altijd de hulp of support gehad, die ze net dat duwtje extra in de rug kon geven. Waar we voorheen vooral met jongens in contact stonden, hebben we nu ook steeds meer contact met meiden: meiden met verschillende culturele achtergronden, waaronder Turkse en Marokkaanse. Contacten bouwen we op door aan te sluiten op de leefwereld van de jongeren. Op school, op straat, online en in het gezin. Die aansluiting maakt dat we door de doelgroep gezien worden en dat jongeren zelf andere jongeren (broertjes, zusjes) aandragen.
De impact van R-Newt op jongeren
Onze impact:
Door onze inzet ervaren jongeren toekomstperspectief, participeren ze in de samenleving en worden hierin gestimuleerd door hun omgeving. Met onze inzet maken we impact bij jongeren (10-27 jaar) in kwetsbare situaties. R-Newt is in 2020 aan de slag gegaan om inzet en resultaten op de impact-manier te gaan omschrijven. We waren er al lang van overtuigd dat jongerenwerk werkt. Met impact kunnen we dat nog scherper aantonen. Onze impact: Door onze inzet ervaren zij toekomstperspectief, participeren ze in de samenleving en worden hierin gestimuleerd door hun omgeving. Door het leren over impact een expliciet onderdeel te maken van onze werkwijze, blijven we ons verbeteren en kunnen we onze impact vergroten. Momenteel werken we onze verandertheorie uit en hebben we onze inzet onderbouwd met landelijk onderzoek.
TERUGBLIK
R-Newt Boxtel in 2020
Hoe wij het verschil maken
2020 in het kort
- We hebben meer locaties bezocht in 2020 t.o.v. 2019. Het beeld laat zien dat we in Boxtel tijdens de Corona periode minder jongeren op straat zagen in vergelijking met 2019. Dat komt uiteraard door corona. We zien dat jongeren zich daar, op een incident na, in Boxtel heel goed aan hebben weten te houden
- In Coronatijd hebben we ervoor gekozen om actief te blijven op straat, vlogs te maken en online activiteiten aan te bieden. Bij deze activiteiten waren 2259 bezoekende jongeren aanwezig.
- Tijdens het straatwerk zien we dezelfde jongeren vaker terug. De groep die we op straat tegen komen, is kleiner. Deze groep zien we echter vaker waardoor het contact intensiever is geworden. Ook is het makkelijker geworden om de jongeren door te verwijzen naar andere activiteiten.
- Vanaf juli 2020 staan we nu ook in de uitvoering in nauw contact met onze veiligheidspartners (integrale veiligheid (gemeente) en de wijkagent). Middels whatsapp worden de meldingen rechtstreeks toegestuurd. Dit waren er in 2020 99.
- In 2020 hebben we meer de samenwerking gevonden met B-Town, de Brede School en de Jongerenacademie. We werken nu gericht aan een integraliteit in opgaven. Niet alleen met genoemde partijen overigens, dat doen we breder op het domein jeugd. Deze samenwerking kwam tot stand tijdens de Ramadanperiode, en is voortgezet tijdens gezamenlijke activiteiten in de schoolvakanties.
Face-to-face, ook online
R-Newt present tijdens corona
R-Newt heeft zich in Boxtel razendsnel weten aan te passen aan de totaal nieuwe situatie. We zijn in staat geweest om ons aanbod binnen no-time om te zetten naar een online aanbod en naar een gerichte intensivering van straatwerk. Ook de inzet tijdens de Ramadan periode is heel snel aangepast in afstemming en overleg met gemeente en netwerk.
Ten tijde van dit schrijven zijn we aan het bekijken met elkaar wat er tijdens de 1,5 m samenleving nodig is. Wat dit betekent voor jongeren in Boxtel en voor onze werkwijze. Maar elementen online zullen zeker stand houden.
Meer voorbeelden:
Enquete onder jongeren: hoe gaat het in Boxtel | Online studio | Diverse livestreams | Ramadan online | Ramadan TV | Diverse vlogs van Jet, Denny en Fleur in Boxtel | Straatwerkrooster aangepast | Toernooien online | Online presentie en laagdrempelige bereikbaarheid voor individuele vragen | Actief wekelijks online contact met jongeren die we al kennen | 1 op 1 wandeling of gesprek live wanneer dat nodig is
Present werken
Straatbeeld
In het Coronajaar hebben we gemerkt dat het rustig was op straat. Jongeren zochten binnenshuis plekken om elkaar op te zoeken, vaak ook achter in schuurtjes. Hoewel we wekelijks op straat zijn gegaan om een beeld op te halen, kwamen we maar weinig jongeren tegen. We zien ook dat ouders de teugels strakker aan hebben getrokken. Jongeren houden zich over het algemeen aan de tijden dat ze thuis moeten zijn. Omdat we op straat weinig contacten hadden, zijn we online present gaan werken.
In 2020 waren we betrokken bij het tegen gaan van overlast. We maakten hierin altijd de verbinding met de jongeren en hun omgeving. We stapten af op overlastlocaties, vertegenwoordigden de jongeren in de veiligheidsoverleggen en dachten proactief mee over mogelijke oplossingen. Zowel in het fysieke domein, zoals bij het mogelijk verplaatsen van de JoP in Selissenenwal, als op het in kaart brengen van de groep van overlastgevende jeugd om samen met partners door te kunnen pakken als ook in persoonsgerichte aanpakken, huisbezoeken en maatwerktrajecten. Onze presente houding op straat maakte dat we zowel voor de partners als de jongeren een fijne gesprekspartner waren. Juist die aanwezigheid zorgde ervoor dat er een integrale aanpak kon ontstaan. Zo konden jongeren die overlast veroorzaakten en een Haltstraf kregen via ons iets terug doen voor de Boxtel. Vanaf juli 2020 stonden we in de uitvoering in nauwer contact met onze veiligheidspartners (gemeente en integrale veiligheid, wijkagent, B-Town). Middels Whatsapp werden de meldingen rechtstreeks toegestuurd. Dit waren er in 2020 99. Door de Whatsappgroep waren we in staat om sneller te acteren op overlastmeldingen. De inwoners van Boxtel merkten dit en voelden zich beter gehoord. We hebben het jaar door 58 locaties in de gemeente gemonitord. Op het kaart hiernaast is te zien welke locaties we in beeld hebben.
R-Newt Online
De corona-periode heeft ook z’n voordelen. Door de social distancing is de online communicatie in een opwaartse stroomversnelling gekomen. We appen, twitchen, streamen, gamen, vloggen, discorden en facetimen. Vooral jongeren zitten 24/7 online. Voor het jongerenwerk een goede kans om online met jongeren in contact te komen. Klik op de button hieronder om meer te lezen over R-Newt Online breed.
R-Newt Online in Boxtel
We merken dat de Boxtelse jeugd veel op Instagram te vinden is. Instagram is een goed middel om dichtbij jongeren te blijven en laagdrempelig contact te hebben. We hebben de taken verdeeld: Denny en Jet via vlogs en Yasmir met livestreams. Elke dinsdag na de persconferentie was R-Newt live op instagram om met jongeren te praten over de persconferentie: wat doet het met je en waar kunnen we je helpen? Op vrijdagavond vond voor de coronaperiode een studioactiviteit plaats. Daarvoor in de plaats zijn we gaan livestreamen onder de naam Talentuurtje: jongeren mochten om beurten hun talenten showen. Jongeren loggen dan in op hun Instagram en kunnen dan in de livestream van R-Newt meekijken en chatten. We hebben rap, dans, breakdance, zang en zelfs een driftkart voorbij zien komen. De livestreams waren erg populair met gemiddeld 40 tot 50 jongeren per keer. Aanvankelijk ism en vanuit B-town totdat de strengere lockdown ervoor zorgde dat B-town ook dicht moest. Boxtelse jongeren hebben meegedaan aan het brede R-Newt online aanbod, bijvoorbeeld de online tournaments via Twitch. Wat heb je gemerkt dat dit heeft gedaan bij de jongeren?
Yasmir: "Het heeft de jongeren heel goed gedaan om in contact te komen met jongeren van andere gemeentes, zo kregen we reacties dat zij nooit contact hadden met Dordtse jongeren. Ook vonden zij het heel gaaf om een toernooi bij te wonen met de politie, dit bleef heel erg hangen. Het was voor de meesten een hele unieke en toffe ervaring!"
Door Corona zijn we onze activiteiten ook blended gaan uitvoeren (zowel online als fysiek (als dat kon volgens de maatregelen). Een greep uit de blended voorbeelden zijn de Studio Inloop X Talent Uurtje Bijzonder om meegemaakt te hebben online: Jongere kwam in de livestream aan andere jongeren uitleggen en vertellen wat hij tijdens studio inlopen heeft geleerd. Was eerst een agressief persoon en door muziek en de juiste begeleiding werd hij wijs en verstandiger. Citeerde mijn woorden naar de volgende generatie, dit was echt speciaal.
Aantal jongeren* dat we via Whatsapp spreken: 89 Aantal jongeren dat we via Facebook spreken: 36 Aantal jongeren dat we via Instagram spreken: meer dan 300 Contacten via Snapchat: 14
*Vanwege het wegvallen van een collega kunnen cijfers nog niet correct worden weergegeven.
Kerngegevens
58
Locaties in beeld
1314
Locaties bezocht in ambulante ronden
683
Jongens aangetroffen
160
Meiden aangetroffen
99
Meldingen
23
Trajecten
Zomertijd
Tijdens de Coronaperiode zagen we dat jongeren die we in beeld hebben behoefte hadden om in actie komen.
In de zomer hebben we samen met Buurtsport, ODC en B-town Zomertijd georganiseerd. Binnen was er niet zoveel mogelijk vanwege de maatregelen. De voetbalvereniging die we hebben gevraagd en wilde graag samenwerken en hun velden ter beschikking stellen om buiten met jongeren aan de slag te gaan. Vier weken lang hebben we samen met Buurtsport toernooitjes georganiseerd, een middag met luchtkussens georganiseerd en een beach BBQ gehouden. Wat heb je gemerkt dat dit heeft gedaan bij de jongeren?
Yasmir: "Jongeren blijven tot de dag van vandaag zich uiten over hoe tof het was en wanneer er weer een BBQ komt. De BBQ was geen onderdeel van Zomertijd maar hebben wel verschillende jongeren vanuit Zomertijd erbij betrokken. “Bro, dit was echt super gek, wanneer de volgende” waren enkele uitspraken!"
Next Up in Boxtel
Denny werkt zowel als jongerenwerker in Boxtel als Nextupper voor de regio Midden en Oost Brabant . Next Up is het MDT-project van R-Newt. MDT staat voor maatschappelijke diensttijd.
Als Nextupper is hij er voor jongerenwerkers die aanvragen hebben met jongeren voor een project maatschappelijke diensttijd. Maar ook voor scoutings, voetbalclub en andere organisaties is hij er om Next Up trajecten te ondersteunen voor jongeren. Een goed voorbeeld van zo’n Next Up project is de meidengroep in Boxtel. Negen meiden hebben samen een reeks van activiteiten bedacht voor andere meiden. Zo organiseerden ze o.a. een dansworkshop en de kerstkaartenactie. De meiden hebben met jongeren kerstkaarten gemaakt. Die kaarten hebben de jongeren bezorgd in de buurten in Boxtel vanuit B-Town en de Walnoot (Nootje). En vrijwilliger heeft hen daarbij geholpen. Als afsluiting van het jaar en van deze goede daad hebben we met de jongeren een coronaproof gala georganiseerd. Je merkte wel dat jongeren dat hebben gemist.Bij de activiteiten is er veel gedeeld, veel gesproken met elkaar. Er zijn nieuwe contacten en nieuwe vriendschappen ontstaan.
3 vragen aan Next Upper Denny
Wat is jouw rol als jongerenwerker en Nextupper?
"Ik heb een dubbelrol. Bij het voorbeeld hierboven heb ik samen met een vrijwilliger ervoor gezorgd dat de meidengroep werd gevormd. We hebben de groep begeleid en aangestuurd. Zo hielpen we de meiden bijvoorbeeld met het opstellen van een begroting voor het project. Door dit project heb ik nieuwe jongeren leren kennen. Die komen nu met vragen naar mij toe. Vragen zoals: ‘Het loopt niet zo lekker thuis. Wil je met me mee kijken hoe ik dat kan oplossen?’ of ‘Ik moet veel voor mijn oma zorgen. Hoe pak ik dat aan?’"
Waar was je trots op in 2020?
"In 2020 heb ik veel contacten gelegd. Ik heb een netwerk van jongerenwerkers en externe organisaties opgebouwd. Verder heb ik jongeren die iets willen een andere kant op weten te bewegen. Ze willen nu niet alleen iets voor zichzelf doen maar ook voor anderen. Ze werden maatschappelijker. Ik nu dat ze dat ook meer uit zichzelf gaan doen. "
Hoe zie je 2021 voor je?
"Met mijn dubbelfunctie wil ik bijdragen aan het oplossen van overlastsituaties in de wijken van Boxtel. Door met de jongeren Next Up projecten te doen ben ik ervan overtuigd dat de situatie kan veranderen. Als jongerenwerker heb je wel invloed, maar door het gereedschap van Next Up kan ik dat versterken. "
Samenwerking
Samenwerking
R-Newt werkt in Boxtel samen met 32 organisaties op vlak van zorg, onderwijs, netwerk in de wijk, veiligheid, cultuur, ondernemers, werkgelegenheid. Daarnaast werken we samen met diverse voetbal- en andere sportverenigingen. Er is door R-Newt enorm geïnvesteerd in de samenwerking, in het brengen of attenderen op bestaande expertise op topics relevant voor Boxtel.
Meer weten over met wie wij samenwerken en aan welke netwerkoverleggen we deelnemen?
- R-Newt heeft in 2019 ondersteuning geboden aan de Jongerenacademie tijdens ziekte van een medewerker daar. Vanuit haar reguliere opdracht. In het belang van samenwerking, voortgang en jongeren in Boxtel.
- Er is door R-Newt flink geïnvesteerd in het binnenhalen van andere groepen jongeren bij B-town. Met onder andere de studio inloop, het UEB en de overlast gevende jongeren die zelfstandig activiteit draaien.
- Er wordt vanuit andere middelen ingezet op de camper, ingezet op het Writerscamp, op UEB (uitvoering februari 2020), ofwel R-Newt investeert in Boxtel. Regionale R-Newt samenwerking Het team R-Newt Boxtel maakt deel uit van een regionaal team R-Newt. Dat betekent dat in vakanties en bijvoorbeeld tijdens oudejaarsdag collegae uit de regio mee inzetten. Niet in de laatste plaats omdat mobiliteit van jongeren een gegeven is en analyse en kennis daarvan leidt tot inzichten bijvoorbeeld op het vlak van VSV, criminaliteitsrisico's, etc. Maar ook om een basis te hebben op het ambulant werk. Daarnaast wordt kennis gedeeld op het vlak van thema's als eenzaamheid (regionaal aanbod met Join Us en R-Newt), jonge mantelzorgers, etc.
Klanttevredenheid
90% is van onze ondervraagde partners is tevreden tot erg tevreden over de samenwerking met R-Newt
95.2% van de ondervraagde jongeren is erg tevreden over het contact met de jongerenwerker
"Ik ben echt blij dat we tenminste nog iets te doen hebben en het is altijd leuk en gezellig" -jongere
"Momenteel is het lastig om de doelgroep te bereiken. Gelukkig vinden de jongerenwerkers nog aansluiting via het straatwerk en voor een klein stukje in de accommodatie" – netwerkpartner
"We zijn heel blij met de inzet in Selissen" – Netwerkpartner
"Ik kan altijd terecht bij de jongerenwerkers als ik ergens mee zit. Ze luisteren dan ook aandachtig naar wat me dwars zit en geven het juiste advies." – jongere