Dordtse doelgroep 10 t/m 27 jaar
Kwetsbaar maar ook krachtig
R-Newt is er voor elk kind en jongere die een steuntje in de rug nodig heeft. Jongeren in de leeftijd vanaf 10 jaar zijn volop in ontwikkeling. Ze krijgen te maken met de puberteit. Daarbij komt ook de overgang van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs, het omgaan met steeds meer verplichtingen, maar ook met volwassen worden en met alle bijbehorende vragen.
De jongeren die we ondersteunen hebben verschillende achtergronden en staan ieder voor hun eigen uitdagingen.
De basis
Present en talentgericht werken
In het kort
Uitgaan van het positieve in jongeren en oprecht aanwezig zijn. Connectie, loyaal, authentiek, verbinding. Zonder dat kunnen we niet de stappen zetten die wij met jongeren zo succesvol zetten met onze programmalijnen. Dit is dé werkwijze waarbij de mens centraal staat. Dat is volgens ons en onze doelgroep de enige manier die werkt.
Wat zien we?
Vanuit onze reguliere inzet hebben we ingezet op presentie. Dat hebben we in 2020, het coronajaar, geïntensiveerd. Zodat we, naast het signaleren, ook in contact te blijven met de jongeren op straat en hen te motiveren en te ondersteunen bij de problemen die zij ervaarden door de corona maatregelen. Dit varieerde van problemen op school, thuis, eenzaamheid/gezondheid tot verzet en onbegrip voor de opgelegde coronamaatregelen.
Via de kunstuiting spoken word heeft een Dordtse jongerenwerker en woordkunstenaar Wesley loos de uitspraken en gevoelens van de jongeren vertaalt in een ontroerende spoken word.
En meer...
Daarnaast hebben we specifieke activiteiten uitgevoerd om in contact te komen, te signaleren en het gesprek met jongeren aan te gaan. Voorbeelden hiervan zijn:
Zaalvoetbal Sterrenburg Om in contact te komen met jongeren, te signaleren en de jongeren te ondersteunen op vragen die leven hebben we in Sterrenburg in de wintermaanden met een groep van 15 jongeren per keer in een zaal gevoetbald.
Pleinpresentie In 2019 zijn we op verschillende pleinen zoals het Energieplein, het Halmaheiraplein, Weizigtpark, Cruyff court Stadspolders, voetbalkooi Maasstraat en Wibautstraat, het Houthavenplein en Maasstraatplein present geweest en hebben we structurele sport- en spelactiviteiten uitgevoerd om in contact te komen met jongeren, te signaleren en hen te ondersteunen en adviseren. Dit deden we in samenwerking met Dordt Sport. In 2020 hebben we ingezet op de reguliere presentie, we waren present op de straat. De activiteiten hebben we wanneer de maatregelen het toelieten, door het jaar hen, ingezet op incidentele sport- en spelactiviteiten. Dit deden we in kleine groepen voor de jeugd 18-.
Schoolpleinen Hans Petri en SBO de toekomst 2019 Wij hebben onze intensieve samenwerking met SBO de Toekomst en Hans Petri gecontinueerd. In de pauzes zijn wij present. We maken contact en gaan in gesprek met de leerlingen. Wekelijks hebben wij contact met de zorgcoördinator en zijn wij op de hoogte van de zorgen die er zijn over leerlingen. Zo hebben we ook een waardevolle samenwerking met de ok coach van de Hans Petri. Vanuit deze mooie samenwerking is onze aanpak R-Newt@School ontstaan waarvoor we in het najaar van 2020 extra middelen hebben ontvangen om dit stadsbreed voor alle scholen te gaan uitrollen.
Door corona is de samenwerking in 2020 anders vormgegeven. Tijdens het coronajaar hebben we de samenwerking met het onderwijs breed opgepakt. We hebben pro-actief contact gezocht met de scholen in de stad met de vraag over hoe wij hen konden ondersteunen.
Halloween In 2019 hebben we wederom de Halloweentochten in West, Oost en Staart ondersteund. Deze activiteit met een hoge participatie van ouders wordt zeer gewaardeerd in de wijken.
R-Newt Online
De corona-periode heeft ook z’n voordelen. Door de social distancing is de online communicatie in een opwaartse stroomversnelling gekomen. We appen, twitchen, streamen, gamen, vloggen, discorden en facetimen. Vooral jongeren zitten 24/7 online. Voor het jongerenwerk een goede kans om online met jongeren in contact te komen.
R-Newt Online in Dordrecht
In Dordrecht is R-Newt Online erg actief. Alle media items die op deze pagina staan hebben ergens wel een link met R-Newt Online!
De online wereld is voor jongeren een vanzelfsprekend onderdeel van hun leefwereld. De meeste jongeren hebben baat bij de online leefwereld: hun cognitieve en sociale vaardigheden nemen toe en hun vriendschappen en zelfvertrouwen worden gestimuleerd. Een kleine groep (5 tot 10 procent) vertoont online risicogedrag of raakt verslaafd aan sociale media. Deze groep jongeren heeft begeleiding nodig bij het opgroeien in de online leefwereld. Jongerenwerkers zijn sociaal werk professionals die jongeren in kwetsbare situaties (10-23 jaar) begeleiden bij het volwassen worden in de samenleving. Vanuit de leefwereld van jongeren dragen zij bij aan het versterken van de persoonlijke ontwikkeling en participatie en het verminderen van risicogedrag, problemen en uitval van jongeren. Nu de onlinewereld voor jongeren een vanzelfsprekend onderdeel is van hun leefwereld wordt het voor het jongerenwerk noodzakelijk om ook online te werken.
Door corona zijn we onze activiteiten ook blended gaan uitvoeren, zowel online als fysiek (als dat kon volgens de maatregelen). Een greep uit de blended voorbeelden zijn het Meidenmagazine, dansen, muurschilderen, kickboksen/weerbaarheid, diverse meiden groepen, Just Be online, quizen, de schakelklas, Join Us, Pitchnight en andere activiteiten in samenwerking met Rubii, en Meet Up met de bieb.
Bijzonder om meegemaakt te hebben online: "Dat een jongere na een aantal maanden in de corona te zitten het volgende aangaf: Hey Wesley.. nu we wegens corona de woensdagen niet meer hebben zie ik steeds meer in hoe leuk we het altijd hebben met jullie! Bedankt daarvoor en zet m op komende tijd zijn jullie niet vergeten!!" Aantal individuele gesprekken online: 966
Programmalijn
Perspectief
Wat zien we?
Vanuit onze alternatieve routes leveren wij een bijdrage aan het vergroten en verbeteren van het perspectief van jongeren. Op deze manier weten we jongeren ook te motiveren om zich vrijwillig in te zetten voor andere jongeren en de Dordtse samenleving.
We hebben ingezet op een aantal succesvolle projecten zoals het project Skills Lab, perspectief van nieuwkomers (ISK), leerwerktraject online media via Ctrl R, maatschappelijke diensttijd (MDT en MDT next up Drechtsteden en Next Chapter) en zijn we met een aantal nieuwe projecten gestart.
Daarnaast hebben we gewerkt aan de opdracht Investeer in Jeugd (R-Newt@school). Met deze opdracht richten we ons ook op het vergroten van het perspectief van jongeren.
In 2020 hebben we door corona intensief ingezet op presentie waardoor de doorontwikkeling van de open badges niet ten volle heeft plaatsgevonden. In 2021 zal de open badge ontwikkeling vanuit onze opdracht R-Newt@School meer vorm krijgen.
Via onze alternatieve routes hebben we in 2019 en 2020 ingezet op:
Writerscamp en Spoken word workshops In 2019 hebben we in samenwerking met de Popcentrale samen met een 15 jongeren drie dagen intensief gewerkt aan het schrijven, produceren van vette tracks.
Via Zoom of in het echt gingen jongeren in 2020 in acht bijeenkomsten aan de slag met verschillende thema’s en taaltechnieken. Onder begeleiding van professionele woordkunstenaar Derek Otte leerden zij hun eigen stem te vinden, op papier te zetten en uit te spreken. Het slotstuk van het traject was een eindpresentatie in Bibliotheek Aanzet. Dit deden we in samenwerking met tussen stichting Letterrijk, Paginagroots en de Bieb Aan Zet.
Ctrl R – Leerwerktraject online media Vanuit het project Ctrl R zetten we niet alleen in op jongeren doen het zelf (SDIY). We produceren CTRL-R volledig in eigen huis, bij R-Newt Dordrecht. We doen dit samen met jonge talentvolle freelancers en RTV Dordrecht , die ons ondersteunen bij het maken van het programma.
Aansluiting ZOW casuïstiek De samenwerking met het ZOW van Da Vinci loopt goed. We sluiten aan bij het ZOW casuistiek overleg en er is regelmatig contact met de docenten. Vanuit het overleg komen de aanmeldingen binnen. Door aan te sluiten bij het ZOW casuïstiek overleg hebben we in 2020 2 jongeren die dreigden uit te vallen of langdurig geen school hebben preventief opgevangen in een traject als The Next Chapter (TNC), om zo de tijd te overbruggen tot aanvang van de nieuwe opleiding. Hierbij is een aangepast lesrooster opgezet samen met de ZOW docent zodat de lessen gevolgd kunnen worden naast deelname aan TNC. Voordat leerplicht in beeld komt, wordt zo de leerling opgevangen, gecoacht, maatschappelijk ingezet en klaargestoomd voor een nieuw schooljaar. Voor het jaar 2021 staan er al 4 jongeren op de lijst voor een deelname en gaan we voor de 28 aangemelde jongeren kijken of er een op maat gemaakt kort traject opgezet kan worden met het @school en Next Up team.
ISK
Met de schakelgroep ondersteunen we statushouders op verschillende manieren en met verschillende partners. Zo hebben we in 2020 twee groepen ondersteunt. De eerste weken in coronatijd hebben we dit via een online programma gedaan. Omdat het een kleine groep was konden we gelukkig vrij snel fysiek terecht op de Maasstraat. Ook met sport en spel buiten was het na de eerste golf weer snel mogelijk om elkaar fysiek te ontmoeten.
En meer...
In 2019 en 2020 hebben we nog veel meer verschillende activiteiten georganiseerd om het perspectief van jongeren te vergroten.
Maatschappelijke Diensttijd
Kiss the Future, Next UP, The Next Chapter Vanuit de maatschappelijke diensttijd zetten jongeren tussen de 16 en 27 jaar zich vrijwillig in voor een ander. In 2019 hebben we bijna 200 jongeren in Dordrecht en omgeving bereikt.
Het gaat hier om een groot aantal projecten vanuit 'jongeren doen het zelf' (DIY) en projecten gericht op alternatieve onderwijsprogramma’s, het zijn allemaal projecten die een bijdrage leveren aan het perspectief van jongeren. In 2020 hebben we dit doorontwikkeld naar Next Up. Bij onze Social DIY gaan wij voor levenslange maatschappelijke inzet.
Partners waarmee we samenwerken zijn naast het reguliere jongerenwerk en R-Newt@school partners zoals, ZOW casuïstiek overleg, de popcentrale, bibliotheek aan zet, Rubii GG en Quardin. Voorbeelden van Social DIY activiteiten zijn het writerscamp, computerles voor ouderen, toernooien en meer.
Meidenwerk
De inzet op meiden is ook anno 2021 van onverminderd belang. Op dit moment vertalen en implementeren we ook gericht de werkzame bestanddelen uit het onderzoek van Youthspot 'De kracht van Meidenwerk' in onze dagelijkse praktijk. R-Newt werkt in Dordrecht met deze onderbouwde sekse specifieke methodiek Meidenwerk.
Signalen
Steeds vaker signaleren we dat meiden om uiteenlopende redenen in hun leven niet de juiste of gewenste keuzes kunnen maken en hierdoor het gevaar lopen af te glijden. Meiden die via het meidenwerk worden ondersteund/begeleid zijn beter in staat goed doordachte keuzes te maken. Zij hebben een vergrote intentie hun leven anders in te delen en weten zelf beter wat ze persoonlijk belangrijk vinden. Een ander resultaat is dat meidenwerk aantoonbaar bijdraagt aan zelfreflectie, ook onderdeel van agency. Hierin blijkt de individuele aanpak, in het bijzonder, het vermogen tot zelfreflectie te vergroten. In de doorontwikkeling van het Meidenwerk hebben we onze focus gericht op de weerbaarheid van meiden en de bredere spreiding van onze meidenactiviteiten. Dit doen we door stedelijk in te zetten op het meidenwerk en in de wijken door het contact met de verschillende meidengroepen en individuen. We zien dat deze specifieke inzet nodig is. Onze focus continueren we in 2021!
Corona Tijdens de eerste coronaperiode hebben we veel online contact gehad met de meiden. Dit gebeurde middels individuele gesprekken, met kleine meiden groepjes met elke keer een ander aanbod en online workshops. Om het contact met de meiden in stand te houden en hen te ondersteunen in deze periode hebben we hen een goody bag gebracht. Na de eerste versoepelingen hebben we samen met Dordt Sport in Krispijn en Sterrenburg ingezet op sport in de buitenruimte. In Krispijn hebben we dit gedaan met de dansgroep en groepjes jongeren op het grote sportveld tussen de huizen. In Sterrenbrug hebben we in het sterrenburgpark (met stoepkrijt) leuke spellen gedaan.
In 2019/2020 hebben we onze inzet gecontinueerd op
Kickboksen en weerbaarheid Lady’s only Met deze wekelijkse activiteit hebben we gewerkt aan verschillende thema’s zoals de weerbaarheid, respect, energie, het uiten van frustraties, ontmoeting, beweging en eventueel een opstapje naar een reguliere sport vereniging. Niet alleen adviseren en ondersteunen wij de meiden maar de meiden ondersteunen ook elkaar. We versterken hiermee de zelfredzaamheid, het zelfvertrouwen van de meiden. In totaal hebben we ? bijeenkomsten gehad waar gemiddeld ? meiden aan deel hebben genomen.
Oppasdiploma In samenwerking met de meidengroep van het Vogelnest is er met een groep meiden gepraat over oppassen en wat je allemaal kan en soms moet doen. We hebben de meiden geadviseerd en ondersteund.
Inzet Wijken Via verschillende activiteiten zoals kookbijeenkomsten, dansworkshop komen/blijven we in contact en gaan we het gesprek aan met de meiden. Dit doen we in de wijken Sterrenburg, Koloriet en Wielwijk. Actuele thema’s waarmee we aan de slag zijn gegaan zijn Valentijn, Halloween, dans, verjaardagen, feestje voor anderen organiseren (Kiss the Future), kunsthal, street dreams how hiphop took over fashion, iets voor de wijk en koken, liefde en seksualiteit, huisdieren, muziek, sport en spel.
Programmalijn
Inclusieve samenleving
In het kort
R-Newt werkt aan inclusie om iedereen een kans te bieden om mee te kunnen doen.
Wat zien we?
Een jongerenwerker vertelt: “Dat iedereen mee mag doen is een hele belangrijke boodschap. Om dit te laten zien handel ik op verschillende manieren. Bij mijn activiteiten wordt niemand uit- of buitengesloten. Ik zorg dat ik in gesprek ga met jongeren over die gevoelige onderwerpen praten en ik breng de jongeren in contact met die doelgroepen als dat ervoor zorgt dat de boodschap beter landt.”
R-Newt is bijvoorbeeld present geweest bij de Black Lives Matter-demonstratie in Dordrecht om te signaleren wat er leefde onder de jongeren. We merkten dat het onderwerp enorm leeft onder jongeren en hebben daar het contact omheen gelegd om deze onderwerpen bespreekbaar te maken. Met name online is dat veel aan de orde geweest.
Dit deden we in 2019 en 2020
LHBTIQ+ Een verhaal van hoe een jongerenwerker inzet op het gelijkwaardig mee kunnen doen van kwetsbare jongeren: “Vorig jaar had ik een casus van een jongen die zich als vrouw kleedde en gedroeg. Hij kwam vaak in supermarkten en wijkcentra, net als andere jongeren. Toen deze jongen eens een opmerking richting een van de andere jongeren maakte, ontstond wrijving. De aangesproken jongen werd door de groep met wie hij hing geplaagd. Dat plagen leidde tot spanningen en het dreigde te escaleren. Mede vanuit de groepsdruk uitte de jongen bedreigingen richting de lhbtiq+’er. Toen we lucht kregen van deze situatie grepen we samen met collega’s en partners actief op het thema lhbtiq+ in. Ik heb daar als bemiddelaar opgetreden. Met beide partijen ben ik in gesprek gegaan. Ook met andere jongeren uit de groep sprak ik over ideeën en meningen ten aanzien van lhbtiq+. We gaven beide partijen mee dat meningen en ideeën mogen verschillen, maar dat dit niet mag leiden tot geweld of dreigingen. Dat hielp enigszins het respect voor elkaar, en in ieder geval de rust, te doen wederkeren.”
Orpheus/Safe spaces Het project ORPHEUS staat voor ‘Offline and online Radicalisation Prevention Holding back Extremism and Upholding Security’ en wil experimenteren met alternatieve vormen van (offline en online) preventie van politiek geweld bij sociaal vervreemde jongeren.
In 2019 zijn we om radicalisering te voorkomen gestart met een verkenning naar safe spaces van jongeren in Dordrecht. Wat zijn safe spaces? En wat zijn de uitkomsten van de verkenning?
Op basis van de uitkomsten zijn we in 2020 gestart met Safe Space-activiteiten. We hebben een programma ontwikkelt voor het on- en offline voorkomen van politiek geweld. Dit hebben we gedaan door veilige ruimtes voor jongeren te ontwikkelen.
Dit zijn specifieke Safe Space-activiteiten waarin jongeren hun ongenoegen kunnen ventileren. De aanpak gaan we inbedden in reguliere activiteiten. Dat gaan we doen door on- en offline ruimtes zo veilig en vertrouwelijk mogelijk vorm te geven. Jongeren moeten zich binnen onze activiteiten en ruimtes dusdanig vertrouwd en veilig voelen zodat zij gedachten en opvattingen kunnen delen zonder angst. Ideeën en opvattingen leiden geen eigen leven meer en mogen er zijn. Vanaf daar kijken we samen naar hoe individuele inzichten verbreed kunnen worden tot een bredere kijk. Of wel, hoe kunnen we samen het grotere plaatje met elkaar blijven zien, terwijl we allen verschillende ideeën op een onderwerp kunnen en mogen hebben.
Tegelijkertijd hebben we in 2020 samen met het projectteam trainingen voor professionals die met jongeren werken ontwikkeld. Die gaan onder meer over cyber awareness, straatcultuur en online mediawijsheid. Onze jongerenwerkers hebben deze trainingen gevolgd.
In 2021 gaan we de nieuwe inzichten toepassen en de kennis delen. We blijven monitoren en we gaan dit jaar de effecten van de Safe Space-activiteiten evalueren. De nieuwe inzichten zullen we in de trainingen voor professionals verwerken en in de praktijk testen op toepasbaarheid en volledigheid, om vervolgens een laatste slag op het trainingsmateriaal te slaan.
Als pilot organisatie doen we het niet alleen in Orpheus. Gesterkt door een projectteam en ons eigen netwerk blijven we stappen maken. Om het netwerk mee te nemen in alle ontwikkelingen hebben we ook onze inzichten uit de praktijk in het samenwerkingstraject JOS (Jongerenwerk en Onderwijs Samen) van Platform JEP (onderdeel van Ministerie van sociale Zaken) ingebracht.
JOS
Wat kunnen professionals uit het voortgezet onderwijs en jongerenwerk samen doen om de veerkracht van jongeren te vergroten? Paul Mutsaers en Sibel Demir voerden een literatuuronderzoek uit naar beleid, prioriteiten, programma's en samenwerkingspartners met het oog op de preventie van radicalisering en polarisatie.
Social gaming tegen sociale vervreemding Om door de lockdown sociale vervreemding te voorkomen hebben we ingezet op online social gaming.
Podcast over uitsluiting van mensen in de samenleving Een aantal meiden hebben een podcast gemaakt over wat zij vinden, wat hun ervaringen zijn op het gebied van uitsluiting van gekleurde mensen in de samenleving.
Ramadan Tijdens de ramadan in 2019 en 2020 zijn we vooral op straat aanwezig geweest. Om de overlast te beperken hebben we tijdens de ramadan in de avond en nachturen ingezet op structurele activiteiten zoals voetbal. Dit had effect op de omgeving maar was heel intensief. Bij de programmalijn Veiligheid is het Coronastraatwerkrooster in te zien.
Programmalijn
Jongeren doen het zelf
In het kort
R-Newt activeert jongeren en laat ze participeren. Vanuit deze programmalijn sluiten we vanuit onze reguliere inzet aan bij het project Next Up.
Wat zien we?
Ondanks de verwarrende tijden waar we in zitten, gingen de jongeren zichzelf uitdagen om nieuwe dingen te verzinnen 'wat ze wel konden doen'. Ook lieten de jongeren meer én sneller van zich horen. Via verschillende activiteiten hebben we ingezet op de eigen kracht, het talent van jongeren, jongeren doen het zelf! De afgelopen jaren zien we dat het percentage activiteiten waar we hebben ingezet op de eigen kracht van jongeren is toegenomen.
Voorbeelden van activiteiten waar we hebben ingezet op de eigen kracht, het talent van jongeren:
Denktank Ook in 2019 en 2020 hebben we ingezet op de denktank, een groep van Dordtse jongeren tussen de 16 en 27 jaar die door hun levenservaring of vanuit hun interesse en compassie andere jongeren willen vertegenwoordigen. Ze hebben het met elkaar over maatschappelijke thema’s en kijken wat ze als groep voor een ander kunnen betekenen.
Lees hieronder het verhaal van Kit hoe zij terecht kwam bij de denktank en welke ideeen zij ten uitvoer heeft gebracht om jongeren die eenzaam zijn te helpen.
Ctrl R Ctrl R is een online platform dat met uitdagende en vernieuwende content 14- tot 30-jarigen op de hoogte houdt van alles wat er in het dagelijks leven gebeurt. We spelen hiermee in op de verschuiving van mediagebruik door jongeren naar digitale media. Het streven is wekelijks filmpjes uit alle werkgebieden van R-Newt uploaden. Deze content is authentiek, actueel en deelbaar. Het platform is een broedplaats van YouTube-creators, socialinfluencers en nieuw talent. De afleveringen vullen we met een gesprek over diverse maatschappelijke thema’s zoals corona, discriminatie en LHBTI, papa’s op de bank, cooking is swag en op stap met Bart. Hiermee stimuleren en ondersteunen we jongeren om hun talenten zoals presentatie en digitale vaardigheden (verder) te ontwikkelen waarbij we adviseren op de vragen die er leven.
In totaal hebben we 18 afleveringen gemaakt en in totaal 108 jongeren bereikt waarvan een vaste groep van 14 jongeren. Het bereik online en via RTV Dordrecht is hoger.
Meidenwerk en SDIY In Oost, West en centrum hebben we verschillende SDIY activiteiten georganiseerd met meiden.
Jongereninitiatieven In 2019 en 2020 hebben we diverse initiatieven ondersteund zoals de aanvraag van budget voor ‘Ik ben Geweldig’ en activiteiten die ze voor andere jongeren organiseerden. Daarnaast is een verscheidenheid aan initiatieven in en voor de wijk begeleid. Voorbeelden zijn de wijkwensen Graffiti en de renovatie van het Weeshuisplein.
Revolt Revolt is een jongerenpanel waar jongeren hun ideeën (digitaal) samen met behulp van video meetings en enquêtes kunnen delen. Dit met als doel om gevraagd en ongevraagd advies te geven aan gemeenten, organisaties en bedrijven over topics die jongeren belangrijk vinden. We willen dat jongeren serieuze inspraak krijgen en eindelijk eens mee gaan beslissen over dingen die zij belangrijk vinden. De ingebrachte ideeën van jongeren richtte zich met name op corona-maatregelen, politiek ten aanzien van corona, rellen, kansen en noodkreet van jongeren.
Programmalijn
Maatwerk
In het kort
R-Newt normaliseert jongeren in zeer kwetsbare situaties op persoonlijke en maatschappelijke factoren.
Wat zien we?
We zagen in 2020 meer jongeren die ondersteuning nodig hadden door psychische klachten zoals eenzaamheid en depressie.
Samenwerking
Een aandachtspunt in de samenwerking met onze partners is om ons niet alleen in de uitvoeringsfase mee te nemen, maar juist ook daarvoor. Om te voorkomen dat de situatie erger wordt, maar ook omdat wij vanuit de leefwereld van de jongeren onze input kunnen geven op wat tot een betere maatgerichte aanpak leidt.
Een voorbeeld is onze inzet op de dak- en thuisloze jongeren. We sloten hier aan op de casus in de laatste fase wanneer er in de uitvoering iets moet gebeuren. Door onze bijdrage aan een nieuwe aanpak op dak- en thuisloze jongeren hebben we onze betrokkenheid naar voren kunnen halen. Hier zijn we blij mee! In 2021 gaan we dan ook pro-actiever aansluiten op het netwerk zodat we eerder betrokken worden bij de bestaande casussen.
Onze inzet in 2019 en 2020 op maatwerk:
Individuele begeleiding van jongeren Ook in 2019 en 2020 hebben we ingezet op de individuele begeleiding van ‘Jongeren op de Rit’/IPTA . In totaal hebben wij 122 jongeren intensief begeleid. Het maatwerk richtte zich op het bieden van ondersteuning op het gebied van talentontwikkeling, inzet op perspectief en daarbij ook het tegengaan van schooluitval, het bieden van ondersteuning naar het zoeken van woonruimte, de situatie thuis en (vrijwilligers)werk/stage. We werken samen met het netwerk dat hulp en ondersteuning biedt aan jongeren. Hier nemen we een proactieve rol in. Onze rol in de samenwerking als linking pin werkt! We fungeren vaak als vertrouwenspersoon van de jongeren. We weten ze te motiveren om aan een hulpverleningstraject deel te nemen, zodat ze niet uitvallen.
In 2020 was het moeilijker met een aantal instanties direct te werken aangezien enkelen stil lagen of ernstig beperkt waren door maatregelen. We hebben met elkaar de weg weten te vinden om in belang van jongeren wel oplossingen te vinden.
Eenzaamheid: ONLINE Dordrecht Join Us In 2019 zijn we samen met de organisatie Join Us gestart met het ondersteunen van groepen eenzame jongeren zowel on- als offline. Dit doen we via bijeenkomsten, gesprekken en activiteiten. Zo hebben we in samenwerking met Rubii GG Gamer toernooien georganiseerd.
Join Us is een uitstekend middel om jongeren te leren zelfstandig sociale contacten met leeftijdsgenoten te maken en te onderhouden. We zien dat er evenveel jongens en meisjes zijn die ondersteuning nodig hebben. De meesten hebben moeite met het doorgronden van de lichaamstaal, vaak hebben zij ook 1 of meerdere diagnoses.
Juist in 2020 hebben we, ondanks de grote behoefte van de jongeren aan fysiek samenkomen, de groepen overeind weten te houden. Het komend jaar gaan we, aangezien de ruimte van DOOR niet meer beschikbaar is, op zoek naar een ruimte waar de jongeren zich vertrouwd en op hun gemak voelen.
Denktank en Eenzaamheid Vanuit de denktank hebben jongeren ook ideeën uitgewerkt om jongeren die eenzaam zijn te ondersteunen. Hier lees je meer over bij 'programmalijn' jongeren doen het zelf' hierboven.
Armoede We hebben ingezet op voorlichtingsacties en -campagnes. We gaan met jongeren in gesprek over armoede waarbij we hen voorlichten en coachen. Voor de overgang 17- en 18+ hebben we trainingen gegeven tegen het voorkomen van schulden. Wanneer er sprake is van schulden zetten we ons evidenced based project Fix up Your Life in. We zien in de praktijk dat de aansluiting met de partners bij die project nog beter kan. In 2021 gaan we hiermee aan de slag.
Ook hebben we in 2019 zakgeldprojecten uitgevoerd. We hebben via scholen in Crabbehof, Wielwijk en Krispijn 37 jongeren geworven die mee hebben gedaan aan het zakgeldproject.
Programmalijn
Veiligheid
In het kort
R-Newt heeft hanglocaties preventief goed in beeld. R-Newt handelt snel en is complexe overlastsituaties vaak voor.
Wat zien we?
We zagen op straat dat jongeren, ondanks de beperkingen, uit verveling bleven samenkomen wat ook vaak leidde tot groepsgroottes die niet toegestaan zijn. Daarom hebben we het straatwerk geïntensiveerd.
In 2020 zien we een verschuiving van overlastmeldingen naar locaties in Stadspolders, Sterrenburg en Dubbeldam.
Naast de groep jongeren die (meer) op straat te vinden was, constateerden we ook dat een groep jongeren ‘onzichtbaar’ raakte. Om deze jongeren niet volledig uit het oog te verliezen en te blijven monitoren, zijn we meer gaan werken vanuit de digitale mogelijkheden. Zo zijn we proactief meer gaan videobellen via Whatsapp met jongeren.
Samenwerking
We werkten nauw samen met onze partners waaronder gemeente, handhaving en politie.We hebben nauw en intensief samengewerkt en een cruciale rol gespeeld in het (vroegtijdig) signaleren van problemen. We zaten in diverse app-groepen in het netwerk van betrokken partners rondom veiligheid. De lijnen waren hierdoor kort waardoor er snel geschakeld kon worden. Dat zorgde voor een effectievere inzet van het netwerk. We werden, anders dan in 2019, vaker betrokken bij casussen.
We zijn hier als jongerenwerk R-newt goed in positie gaan staan. We hebben weten bij te dragen vanuit onze corebusiness. En er samen met het netwerk de schouders onder gezet. De kracht van onze aandacht, presentie, het vertrouwen en leefwereldgerichte benadering helpt daar enorm bij!
Onze inzet in 2019 en 2020 op veiligheid:
Stedelijk overlast Team (SOT)
Het is cruciaal om eerder en gerichter in te zetten vanuit met name de straatcultuur rondom complexe casuïstiek. Eind 2019 zijn we gestart met het stedelijk overlastteam R-Newt (SOT).
We hebben overlastgevende plekken en groepen in kaart gebracht. Dit hebben we pro-actief gedeeld met betrokken partners. Via het stedelijk overlastteam R-Newt (SOT) hebben we stedelijk ingezet op “overlastgevende” jeugd. Met name in de wijken Sterrenburg en Krispijn hebben we veel ingezet op de overlastgevende, hinderlijke en criminele groepen waarbij we ook op individuele begeleiding hebben ingezet. Begin 2020 is de Wantij groep in beeld gekomen. De groep groeide in 2020 qua omvang en locatie. We hebben hier intensief op ingezet vanuit de aansluiting op hun leefwereld en het gesprek aan te gaan hebben we jongeren begeleid naar een veiligere en toegestane mogelijkheden in bijeenkomen. Ook zijn we met jongeren in gesprek gegaan over de overlastklachten van het Crabbehof. Door het gesprek, ook met de gemeente, en het bieden van een alternatief voor het hangen en het laten meedenken over de inrichting van de speelvelden is de overlast na verloop van tijd verdwenen.
Integrale aanpak We hebben in het netwerk veiligheid geïnvesteerd in een juiste balans tussen formele en niet-formele begeleiding omdat dit essentieel is voor succes. De vraag vanuit jeugdreclassering, jeugdbescherming, HALT en de jeugdteams naar ons heeft zich gecontinueerd en heeft de samenwerking versterkt. Onze rol en positie binnen het netwerk veiligheid (politie, handhaving, gemeente) is in 2020 enorm gegroeid.
Drillrap In 2020 kwam een groep intimiderende drillrap jongeren in beeld. Het deed vooral iets met de buurtbewoners. Samen met onder andere de wijkmanager van Krispijn, de politie en het sociaal wijkteam brachten we de groep en de problematiek in kaart.
De jongeren plaatsten we vervolgens in het kerngroepoverleg en wij startten onze aanpak. Dat begon met überhaupt in contact treden met zowel de betreffende jongeren als hun gezinnen.
Klik op de knop hieronder om meer te lezen over de onderliggende problematiek en hoe we deze jongeren én de buurt hebben kunnen helpen.
Orpheus
Vanuit het internationale project Orpheus hebben wij ingezet op het terugdringen van radicalisering en polarisatie. Naast inzet in de basis op jeugdoverlast en preventie van criminalisering werken we ook gericht aan het door ontwikkelen van de aanpak gericht op preventie van sociale vervreemding. Dat kan leiden tot problematisch, radicaal en negatief gedrag. We werken hier vanuit het vertrouwen en zetten in op de oorzaken van dat gevoel en geven hier ruimte aan en/of we schetsen andere opties zodat we dit voor zijn. Dit hebben wij gedaan door in 2019 met focusgroepen, die zorgvuldig zijn samengesteld opdat de deelnemende jongeren zich vertrouwd en veilig voelen, het gesprek aan te gaan en de deelnemende jongeren ruimte te geven hun ongenoegen te uiten. We hebben de gesprekken gevoerd in een Safe Space.
Met de focusgroepen zijn we aan de hand van onderwerpen zoals gaming, straatcultuur, Corona, Nederlandse maatschappij, hoe zou jij jouw wijk willen inrichten, depressie en schulden en klachten die ze hebben het gesprek aangegaan. De gesprekken die we hebben gevoerd met de focusgroepen laten onder meer zien dat: • Het uitvoeren van een idee door zoveel schakels en procedure niet interessant voor jongeren is. • Jongeren echt het gesprek met elkaar aangaan. • Jongeren persoonlijke ervaringen delen. In de programmalijn inclusieve stad gaan we dieper in op onze inzet op het instrument Safe Space
Kerngegevens 2020
173
Locaties in beeld
12.929
Jongeren aangetroffen op locaties
34
Soorten activiteiten
292
Uitvoeringen van activiteiten
2375
Deelnemers aan acitiviteiten
64%
Van de uitvoeringen met 'jongeren doen het zelf'
Klanttevredenheid
85% van onze ondervraagde partners is tevreden tot erg tevreden over de samenwerking met R-Newt.
98% van de ondervraagde jongeren is erg tevreden over het contact met de jongerenwerker.
"Zo klantvriendelijk, zo'n behulpzaam personeel ongelofelijk."
- Jongere
"Ik vind de jongerenwerkers enthousiast, flexibel en actief."
– Netwerkpartner
"Ik ben bijzonder tevreden over de samenwerking."
– Netwerkpartner
"Ze luisteren goed naar jongeren."
– Jongere
"Ik ben het meest tevreden over mijn band met hun"
– Jongere
Kwaliteit en personeel
2019
2019 hebben we aangekondigd om aan de slag te gaan met datgene wat medewerkers belangrijk vinden en waar de medewerkers trots op zijn! We gaan kijken hoe we dit kunnen behouden of verbeteren. Vanuit het positieve zetten we in op innovatie en de verbetering van onze inzet voor en door jongeren! Op basis daarvan zijn we meer gaan inzetten op het voorkomen van werkdruk. Dit hebben we gedaan door meer in te zetten aan de voorkant op medewerkers. Instrumenten die we daarbij inzetten zijn: - Preventieve coaching. - Daarnaast zijn we het gebruik van online tools op dat vlak aan het onderzoeken. Een pilot draait. De bevindingen zullen we in onze aanpak meenemen en zetten we op in; - Sturing van het takenpakket waar we de balans zoeken naar de vrije regelruimte en de kaders die jongerenwerkers nodig hebben. Het medewerkerstevredenheidsonderzoek 2019 laat zien dat R-Newt op de onderdelen bevlogenheid, betrokkenheid, tevredenheid en werkgeverschap hoger of hetzelfde scoort. De overall score is hoog. De verbeterpunten en trotspunten blijven nagenoeg gelijk. We zien dat de werkdruk iets naar beneden gaat echter het blijft wel een aandachtspunt.
2020
In 2020 hebben we een uitvraag gedaan over de ervaringen van onze medewerkers met het werken in Coronatijd. De resultaten van ContourdeTwern laten zien dat we trots zijn op de inspanningen van collega’s, mogelijkheden om op afstand te werken en samenwerking met collega’s. De verbeterpunten zijn verwachtingen van werk/productiviteit, veiligheid en gezondheid van medewerkers en communicatie. Op de thema’s crisismanagement, prestatie vermogen, scoren we hoger dan de benchmark zorg. Op het thema continuïteit bedrijfsvoering hebben we dezelfde score als de benchmark zorg. Op het thema vertrouwen scoren we lager dan de benchmark zorg. Ook zijn de werknemers bevraagd over de werkdruk. 61,5% vond de werkdruk goed. Door Corona in 2020 is er op de organisatie een groot beroep gedaan om aandacht voor de medewerkers op een andere wijze te organiseren. Naast de randvoorwaarden, de zorg om werkdruk en de aangepaste praktijk zo goed mogelijk te faciliteren hebben we ook oog gehad voor ontspanning en (online) ontmoeting. In de zomer, toen het weer mogelijk was, hebben we, met gepaste maatregelen, toch een bijeenkomst kunnen organiseren met het team en zowaar de BLIK bokaal uit mogen reiken aan R-newt Dordrecht! Omdat we zien dat er super is geregistreerd (ten opzichte van vorige jaren).
R-Newt Training & Advies
In het kort
R-Newt Training en Advies is het expertisecentrum van het jongerenwerk R-Newt. Het team van R-Newt Training & Advies (T&A) bestaat uit jongerenwerkers die naast hun praktijk als jongerenwerker, geschoold zijn voor het geven van trainingen. Wij leveren kennis en expertise ten aanzien van verschillende maatschappelijke opgaven rondom jeugd. Dit doen we door de opgedane praktijkkennis om te zetten naar concrete methodieken, trainingen en advies(trajecten).
Wat zien we?
In 2019 zijn we met een aantal VO en MBO scholen gaan samenwerken aan een veiliger en socialer leerklimaat. Dit hebben we gedaan door het geven van trainingen en door het inzetten van jongerenwerkers in en rondom scholen. Hiermee zijn we de leefwereld van jongeren op scholen gaan verbinden met de leefwereld van jongeren thuis, online en op de straat. De jongeren ontwikkelden zich vooral in het vinden van hun eigen identiteit en weerbaarheid wat bijdraagt aan een veiliger en socialer leerklimaat. In 2020 kenden we een super start. In kwartaal 1 hadden we al 1/3 van de gestelde target binnen. Toen kwam corona. Dat vroeg direct om een flexibiliteit en paraatheid, ook vanuit T&A. Alle normale werkzaamheden werden stilgelegd om te doen wat moest en niet zozeer wat er in eerste instantie van je werd verwacht. Corona heeft de rest van het jaar gedrukt op de beweegruimte van T&A. Daar waar we deels online trainingen zijn gaan aanbieden, hebben we ook veel niet kunnen doen. Juist de kracht van onze trainingen zit hem in de fysieke aanwezigheid van een jongerenwerker. Die met zijn of haar antennes aan kan sluiten op de leefwereld van de doelgroep en vanuit die relatie aan de slag gaat met gedragsveranderingen.
Daarnaast zijn we samen met de Gemeente Dordrecht en de GGD ZHZ gaan werken aan het voorkomen of verminderen van seksuele intimidaties in de openbare ruimte waarbij de focus ligt op sociale weerbaarheid van meiden en de LHBTIQ+ jongeren. T&A heeft een programma ontwikkeld waarin we aan de slag zijn gegaan met slachtoffers, daders maar vooral ook toeschouwers. Dit om gedrag bespreekbaar te maken in plaats van te normaliseren. We richten ons op de scholen, omdat hier de doelgroep zich bevindt. Ook hebben we belangenloos een bijdrage geleverd aan het doorontwikkelen van het project Re-start. T&A heeft zijn kennis en expertise gedeeld met Re-start en met de buddy als sociaal werkgever/begeleider op de werkvloer om jongeren te motiveren en te ondersteunen tot goed werknemerschap.
De trend van 2020 was de inzet van jongerenwerk op en rondom de school. Met name onderwijsinitiatieven voor kwetsbare jongeren, waarin de jongerenwerker (met zijn unieke skills en vaardigheden) een bijdrage kon leveren in gestelde doelen. Steeds meer scholen vroegen naar onze inzet om bij te dragen aan een veilig en sociaal leerklimaat.
Vakopleiding In 2020 zijn we gestart met de vakopleiding Jongerenwerk. Een opleiding voor collega jongerenwerkers waarin we kennis en expertise met elkaar delen en onze vakmanschap onderhouden. In 2020 heeft het jongerenwerk en de jongerenwerker veel aandacht gekend in de maatschappij die onder corona gebukt ging. Duidelijk is te zien dat we nodig zijn, vooral in tijden waarin mensen zich via de normale wegen niet meer kunnen ontmoeten of uitten. Het vak willen wij koesteren, onderhouden, verbeteren, positioneren. Wij willen onze werkzame bestanddelen delen met andere professionals.