OISTERWIJK
2020
Jerry
Marcel
Oisterwijkse doelgroep
Soms is een duwtje in de rug al genoeg
De jongerenwerkers in Oisterwijk zetten zich in voor alle jongeren, maar met name voor jongeren die een extra steuntje nodig hebben. Soms is dit een klein duwtje in de rug en is het contact kortdurend, soms is dit een langer en intensiever traject. Ieder contact is uniek en de jongerenwerker kijkt op maat wat iedere jongere nodig heeft om (weer) verder op weg te komen.
Maartje
"2020 was een jaar met het zoeken en vinden van creatieve oplossingen binnen het jongerenwerk. Van elkaar wekelijks ontmoeten ging dit naar videobellen en online spelletjes spelen. Mijn hoogtepunt was om de wens van jongeren tijdens Corona toch door te laten gaan. Wij hebben dit ingezet door online te bakken. Samen, ieder in onze eigen keuken, hebben we lekkere baksels klaargemaakt. Het mooiste bedankje dat ik gekregen heb ik was van een jonge mantelzorger. Hij heeft ons enorm geholpen met zijn bijdrage in een mooi filmpje over jonge mantelzorgers waarin hij zijn verhaal gedaan heeft."
NIEUWE JONGERENWERKER
Duygu
"Ik ben Duygu, jongerenwerker bij R-Newt sinds januari 2021. Ik vind jongerenwerk echt heel erg leuk omdat ik jongeren op het goede pad wil houden, ze laten inzien dat een gezonde leefstijl ook heel erg cool is en het allerleukste vind ik het ontdekken en ontwikkelen van talent. Ik ben ook altijd erg benieuwd naar wat voor soort muziek jongeren luisteren en waar ze over praten en wat hen bezig houdt. "
Oisterwijkse doelgroep
Soms is een duwtje in de rug al genoeg
De jongerenwerkers in Oisterwijk zetten zich in voor alle jongeren, maar met name voor jongeren die een extra steuntje nodig hebben. Soms is dit een klein duwtje in de rug en is het contact kortdurend, soms is dit een langer en intensiever traject. Ieder contact is uniek en de jongerenwerker kijkt op maat wat iedere jongere nodig heeft om (weer) verder op weg te komen.
TERUGBLIK
R-Newt Oisterwijk in 2020
Hoe wij het verschil maken
De R-Newt Focus in 2020
De grootste focus in Oisterwijk ligt op de basisinzet: present werken (37,5%). Vandaaruit gaat R-Newt aan de slag met jongeren volgens programmalijnen. De belangrijkste programmalijnen in Oisterwijk zijn:
- Jongeren doen het zelf: Jongeren zijn door de inzet van R-Newt zelf aan de slag gegaan. Met Tiliander zijn samenwerkingsafspraken gemaakt en vastgelegd rondom jongeren, DIY en cultuur.
- Perspectief: R-Newt heeft een netwerk en vraaggericht aanbod opgebouwd rondom het perspectief van jongeren.
- Maatwerk: Jongeren zijn ondersteund en gemotiveerd om hulp te accepteren en daarvan gebruik te maken. R-Newt heeft aansluiting op de partners en netwerken gericht op parallelle samenwerking en integrale inzet.
- Inclusieve samenleving: R-Newt heeft mede mogelijk gemaakt dat verschillende groepen jongeren en andere mensen in de Oisterwijkse samenleving meer met elkaar verbonden zijn.
2020 staat hoe dan ook in het teken van Corona. Dat betekent dat naast bovenstaande focus 2020 in teken staat van omgaan en leven op 1,5 m afstand, leren buiten school, vrije tijd in de zomer en online aanbod ontwikkelen met jongeren. Verder valt Oisterwijk op (in de regio) waar het om de ondersteuning van jonge mantelzorgers gaat. R-newt zet daar actief op in.
Aandacht gaat ook uit naar veiligheid (voorkomen en aanpakken van jeugdoverlast) en de doorgaande lijn met R-Newt Kids.
Kerngegevens
25
Locaties in beeld
987
Locaties bezocht in ambulante ronden
305
Jongens aangetroffen
81
Meiden aangetroffen
30
Trajecten
Present werken
Jongerenwerkers zijn nabij, echt, laagdrempelig en staan in de leefwereld van jongeren
Straatbeeld
Sinds het begin van Corona hebben we meer straatwerk uitgevoerd. We zijn vaker de straat op gegaan op meer verschillende tijdstippen. Over het algemeen was er een rustig beeld op straat sinds de Corona-uitbraak. We zagen dat het op middagen drukker was op straat maar niet met jongeren. We hebben vooral veel ouders met kinderen buiten gezien. In de avond was het beeld rustiger. De meeste jongeren hielden zich aan de regels. Verder zagen we enkele nieuwe gezichten op straat. Daar hebben we op geïnvesteerd met kennismaking. Jerry: “”Op een gegeven moment zien ze je vaker en weten ze dat je van het jongerenwerk bent. En weten ze dat ze niet door ons worden weggestuurd. Ze waren aanspreekbaar. De vruchten pluk je hier later van. Feit dat je ze kan benaderen en dat ze je toelaten is een stap vooruit. We hebben vooral geluisterd, tips gegeven over wat wel kan, zijn in gesprek gegaan over wat er aan de hand is. “
*Meer straatbeeld is te lezen bij de programmalijn Veiligheid hieronder.
Ramadan 2020
Jerry vertelt: “Vanwege COVID-19 hebben we dit jaar geen iftar kunnen doen zoals in 2019. De jongens hebben dit wel erg gemist. Dit jaar heeft voor ons vooral in het teken gestaan van de straat op. Samen met Yasmir (team Boxtel) ben ik 2 avonden per week, na het breken van het vasten (dus na 22.00) de straat op gegaan in Boxtel en Oisterwijk. Hier en daar hebben we wel wat jongeren gesproken, maar die waren allemaal op weg naar... of kwamen ergens vandaan waar ze net hadden gegeten. "
Onze inzet op de programmalijnen in 2020
Programmalijn Jongeren doen het zelf
R-Newt activeert jongeren en laat ze participeren
Jongeren activeren en laten participeren: wij noemen dat social do it yourself. Jongerenwerkers krijgen jongeren, en zeker ook de moeilijk bereikbare of ongemotiveerde jongeren, aan de slag! Social DIY hebben we rigoureus uitgebouwd: we draaiden de proeftuin Kiss the Future binnen het daarvoor speciaal ingerichte ZonMW programma Maatschappelijke Diensttijd. In 2020 hebben we dit doorontwikkeld naar Next Up. Voor- en door jongerenactiviteiten blijven onze aandacht verdienen. Niet alleen vanuit het MDT programma, maar ook de ‘kleine’ inzet door jongeren: Pizzasessies en R-Volt In 2020 organiseerde R-Newt in opdracht van de gemeente Oisterwijk pizzasessies, net als in de voorgaande jaren. Als doorontwikkeling op dit type sessies zetten we nu R-Volt op. R-Volt is een platform waar jongeren gevraagd en ongevraagd advies geven. We willen jongeren laten meepraten waar het gaat om politiek en beleid. Dat doen we digitaal. Revolt is een R-Newt breed project en gaat over al onze werkgebieden heen.
Programmalijn R-Newt maatwerk
R-Newt normaliseert jongeren in kwetsbare situaties op persoonlijke en maatschappelijke factoren
R-Newt biedt naast groepsbegeleiding ook één-op-één ondersteuning op maat. Vanuit de actieve aanwezigheid in de leefwereld van jongeren en het laagdrempelige contact wat zij met jongeren hebben, horen en zien jongerenwerkers veel jongeren met enkelvoudige tot meervoudige ondersteuningsvragen.
Via social media en met een-op-een ontmoetingen hebben we individueel contact gehad met jongeren. Er kwamen behoorlijk wat ondersteuningsvragen binnen, over opleiding ("Hoe moet ik nu een opleiding kierzen"), werk (jongeren die in de horeca werken en in een 'gat' vallen),over verveling en over online zijn. We worden steeds vaker door ouders benaderd vanwege het contact dat we met hun kind hebben. Het gaat dan ook om ouders die we jaren terug wel eens hebben ontmoet en na een hele poos de jongerenwerkers benaderen. Zo begeleidden we in 2020 een meisje. We hebben haar zus ook al begeleid. Ze zocht iemand waar ze haar ei bij kwijt kon. Thuis liep het niet helemaal lekker en dat besprak ze met ons.
Programmalijn Perspectief
R-Newt creëert een (ontwikkeling)klimaat dat jongeren motiveert om stappen te maken: perspectief. R-Newt biedt jongeren de mogelijkheid om te mogen werken aan zichzelf en een positieve identiteit.
R-Newt Online
De corona-periode heeft ook z’n voordelen. Door de social distancing is de online communicatie in een opwaartse stroomversnelling gekomen. We appen, twitchen, streamen, gamen, vloggen, discorden en facetimen. Vooral jongeren zitten 24/7 online. Voor het jongerenwerk een goede kans om online met jongeren in contact te komen. Klik op de button hieronder om meer te lezen over R-Newt Online breed.
R-Newt Online in Oisterwijk
R-Newt heeft zich in Oisterwijk razendsnel weten aan te passen aan de totaal nieuwe situatie. We zijn in staat geweest om ons aanbod binnen no-time om te zetten naar een online aanbod en naar een gerichte intensivering van straatwerk. Ook de inzet tijdens de Ramadan periode is heel snel aangepast in afstemming en overleg met gemeente en netwerk.
Door Corona zijn we onze activiteiten ook blended gaan uitvoeren (zowel online als fysiek (als dat kon volgens de maatregelen). Een greep uit de blended voorbeelden: Studioactiviteit, Online bakken/ koken, huiswerkbegeleiding, Join-us, Revolt Bijzonder om meegemaakt te hebben online: "Een groepsgesprek over eenzaamheid waar jongeren zich zo veilig voelden dat we met elkaar echt de diepte ingingen en het over eenzaamheid en het leven."
Programmalijn Inclusieve samenleving
R-Newt werkt aan inclusie om iedereen een kans te bieden om mee te kunnen doen
Ongelijke kansen kunnen negatieve gevolgen hebben, zowel op de persoonlijke ontwikkeling als op de samenleving. Jongeren met ongelijke middelen en mogelijkheden krijgen onze aandacht. Hun kwetsbaarheid heeft te maken met persoonlijke eigenschappen en omstandigheden én de wijze waarop de samenleving daarop reageert.
Eenzaamheid
Het Join Us project is net opgestart voordat Corona in Nederland kwam. Join Us is een programma tegen eenzaamheid bij jongeren. R-Newt gebruikt de methodiek van Join Us en we organiseren onze eigen (veilige) groep. De methode gaat de diepte in. O.a. op wat het mechanisme van eenzaamheid is. Met challenges om de jongeren te motiveren om er wat aan te doen. We hebben veel ingezet op het aan laten en blijven haken op de online ontmoetingen. De wens van de groep is om online te ontmoeten. Dat geeft een veiliger gevoel. We richten ons nu op de bestendiging van de groep laten bestendigen. Maar ook zijn er nieuwe aanmeldingen. Onderling ontmoeten jongeren elkaar ook 1 op 1. Marcel: “Ik heb zien gebeuren dat jongeren toch erg verlangen naar contact. Dat vinden ze bij onze Join Us groep. En daarbij krijgen ze ook de motivatie om aan zichzelf te werken. Het is voor hen het enige lichtpuntje in de week. Ze kijken uit naar het contactmoment met elkaar. Je ziet de veiligheid in de groep, het vinden van steun bij elkaar en afleiding. “ Aanvullend op de Join Us groep zitten we ook in de coalitie tegen eenzaamheid met de GGD HvB. Ze hebben een platform met lokale organisaties. We zijn een traject met elkaar aangegaan over hoe we met elkaar om kunnen gaan rondom eenzaamheid. In 2020 hebben we met elkaar een webinar georganiseerd met meer dan 100 deelnemers. We werken ook samen met de landelijke app waarbij je makkelijk een signaal van eenzaamheid kan wegleggen. Dat signaal komt dan bij R-Newt binnen. Dat pikken we snel op.
Programmalijn Veiligheid
R-Newt heeft hanglocaties preventief goed in beeld. R-Newt handelt snel en is complexe overlastsituaties vaak voor
Door onze presente houding en te zijn waar jongeren zijn (dus ook op straat!) hebben jongerenwerkers de hanglocaties goed in beeld. Mocht er sprake zijn van overlast, dan is R-Newt er snel bij. Bij vroegtijdig acteren op (aankomende) overlastsituaties komt het aan op snelheid en de juiste informatie. Onze ervaring is dat wanneer we met de juiste informatie snel inzetten, wij complexe overlastsituaties voor zijn.
Vervolg straatbeeld
In het begin, nadat Corona net uitbrak, waren er 2 groepen die voor wat overlast zorgden. Daar hebben we met de BOA’s en de gemeente op geschakeld. De groep is aangesproken. En uiteindelijk is de overlast gestopt. De politie en de BOA’s zaten er ook bovenop. We hebben het vermoeden dat jongeren nieuwe plekken gevonden hebben in de buitengebieden van de gemeente. Die jongeren hebben we niet gevonden en wilden ook niet gevonden worden. We hebben jongeren waar we signalen van kregen over hangen in de buiten gebieden gewaarschuwd over deze manier van elkaar ontmoeten. Er waren wel eens wat momenten van reuring. We zagen vooral jongeren die niet wisten wat te doen. Vooral de jongeren die niet op vakantie gingen. Vooral in het Willem van der Aa park was het drukker dan de afgelopen jaren. Daar kwamen ook jongeren van buiten Oisterwijk, onder andere uit Berkel-Enschot en Udenhout. Daarover hebben de betrokken R-Newt jongerenwerkers contact.
Kuiperveld
Nadat we in het JIB (jongeren in Beeld) overleg constateerden met de partners dat er meerdere meldingen binnen kwamen in korte tijd, heeft het jongerenwerk de situatie mee in kaart gebracht. Met enkel de meldingen was het beeld niet compleet: Hoe erg is de situatie? Wat speelt er daad werkelijk? We zijn de jongeren en de buurtbewoners op gaan zoeken. We hebben jongeren aangesproken op hoe het wenselijke gedrag eruitziet en hebben hierover afspraken gemaakt. Resultaat: zowel de bewoners als de gebruikers van het veld voelen zich gehoord en er wordt minder overlast ervaren."
R-Newt Kids
Gezinsondersteuning is er voor gezinnen die een moeilijke tijd doormaken, fysiek, mentaal, relationeel, situationeel. Een maatje is present voor ouders of kinderen: met een luisterend oor, een helpende hand, een activiteit of ondersteunend met taalopdrachten van school. In 2020 hebben we HomeStart, Coaches en taalondersteuners ingezet. Het loket wist ons te vinden met vragen om ondersteuning maar ook ouders en scholen. Eind 2019 hebben we de samenwerking met basisscholen opgezocht omdat er veel vragen kwamen voor taalondersteuning van kinderen die achterstand opliepen omdat ze de snelheid niet bij konden houden. We hebben een programma opgezet waarbij maatjes de kinderen helpen met opdrachten van school en waarbij de ouders betrokken worden om hun kind ook thuis te helpen. De Tovervogel ervaart deze hulp als succesvol en ziet resultaat in het niveau van lezen. Een van de kinderen heeft in de zomervakantie zo veel gelezen dat ze een niveau hoger kon beginnen in de volgende groep. Ook de kinderen zelf vinden het leuk om een eigen maatje te hebben, het motiveert ze om meer te lezen. Zelfs tijdens de lockdown zijn de maatjes met video-bellen verder gegaan om zo min mogelijk achterstand op te lopen. Door corona hebben we dit programma nog niet verder uit kunnen rollen naar andere basisscholen. Er is met de basisschool Tovervogel gesproken over een ouderkamer, de belangstelling is er. Op deze school werken vrijwilligers al met ouders samen in een oudertafel: 1 x per week lezen ze gezamenlijk de nieuwsbrief. We streven ernaar om dit samen met de school en wijk (in de wijk gebeurt het) verder uit te werken: met, voor en door wijkbewoners. In coronatijd hebben we naast fysieke contacten buiten ook via videobellen contact gehouden met de gezinnen en kinderen. Voor de zomertijd zijn boekjes en speelgoedtasjes verspreid onder een aantal gezinnen die het niet breed hebben.
Netwerk en samenwerkingen
Kansen voor de toekomst
R-Newt zoekt een veelzijdig netwerk op om mee samen te werken en te innoveren om de jongeren de beste toekomstkansen te kunnen bieden. Dit is enerzijds gericht op zorgpartners om jongeren de ondersteuning en zorg te bieden die zij nodig hebben, R-Newt werkt hiervoor parallel en integraal samen met partners binnen welzijn en zorg. Anderzijds richt R-Newt zich op samenwerking met partners op de andere leefdomeinen van jongeren. Denk hierbij aan veiligheidspartners, onderwijs en de gemeente maar ook partners in cultuur, recreatie en sport. Andersom zoeken partners ook R-Newt actief op rondom individuele trajecten jongeren, denk hierbij aan; schoolmaatschappelijk werk, Farentof 2College Durendael.
Klanttevredenheid
67% is van onze ondervraagde partners is tevreden tot erg tevreden over de samenwerking met R-Newt
70% van de ondervraagde jongeren is tevreden tot erg tevreden over het contact met de jongerenwerker
"Ik ben het meest tevreden over de gelijkwaardigheid waarmee ze ons behandelen." - jongere
"Ik ben het meest tevreden over het meedenken van de jongerenwerkers" – jongere
"Ik ben het meest tevreden over dat jongerenwerkers moeite doen om de groep online bij elkaar te laten komen" – jongere