DORDRECHT
Ontwikkelingen in Dordrecht
We zien een toename in de vraag naar ambulante inzet en activiteiten in de wijken. In 2022 gaan we de wijkteams versterken met in iedere wijk een extra junior jongerenwerker. Dat doen we door in de bestaande capaciteit ruimte te maken voor best persons op de beste plek en juniors daaraan te koppelen.
Het is gelukt om in 2021 R-Newt@school stevig neer te zetten. Ondanks de ook hier van toepassing zijnde beperkende coronamaatregelen zijn we actief bij een groot aantal scholen en vervullen we daar een belangrijke rol. De school of afdeling kent zijn eigen jongerenwerker. Hij of zij is het aanspreekpunt en signaleert, initieert en voert uit. Eind 2021 zitten we met R-Newt@School in een fase om de samenwerking met de scholen te formaliseren. Hierin volgen we de landelijke methodiek van het Platform JEP. Klik hier om meer te lezen over R-Newt@School in Dordrecht.
De aanvraag van Next Up is gehonoreerd! We mogen verder de komende jaren! Echt een compliment ook naar ons super Next Up team! Voor het eind van 2021 mochten we al vieren dat we als eerste partij in Nederland het aantal jongeren hebben behaald! Klik hier om meer te lezen over Next Up.
Onze impact op straat in 2021: Jongeren gevonden en contact met hen onderhouden, rellen beheerst, jongeren toegesproken die vanuit heel Dordrecht naar het centrum op weg waren. We hebben grote groepen kunnen motiveren weer terug te keren. En we hebben veel inbreng en verrijking van analyses in het netwerk kunnen bieden.
En verder: Online: van pionieren naar professionaliseren! Vanuit het Expertisecentrum R-Newt richten we ons met name op de professionals in het onderwijs. Door corona is hier nog weinig gebruik van gemaakt. Speciaal voor meiden hebben we het Just Be programma en de Just Be werkwijze ontwikkeld. We baseren de werkwijze op het landelijke onderzoek Sterk Meidenwerk.
Bij het delen van de plattegrond van de inzet van ons ambulant werk in 2021 is gebleken dat het systeem onze GPS informatie (is het gebied waar we ons ambulant werk hebben ingezet) heeft vertaald naar concrete adressen die bij benadering in de buurt van dit gebied zitten, maar hier niets mee te maken hebben. Doelstelling van de plattegrond was om inzicht te verschaffen in onze ambulante inzet. Echter hebben we op basis van deze informatie nu besloten deze plattegrond te verwijderen uit ons magazine.
145
Locaties in beeld
75
Trajecten
4078
Keer jongeren aangetroffen
7718
Deelnemers aan activiteiten
70%
van de activiteiten is met actieve participatie
Jongeren over R-Newt
We scoren gemiddeld bij jongeren een:
8,4
"Goede organisatie die heel veel leuke en goede projecten voor jongeren organiseert in de stad."
- Jongere
"Prettige en veilige omgeving waar je al je ideeën kwijt kan."
- Jongere
"We hebben heel veel dingen gedaan en geleerd. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt."
- Jongere
Partners over R-Newt
92%
Van onze partners is tevreden tot zeer tevreden over de samenwerking met R-Newt
"Complimenten aan jullie medewerkers, jullie zijn betrokken bij de jongeren en door jullie activiteiten zijn jullie een belangrijke uitlaatklep en gesprekspartner. Het is fijn met jullie samen te werken."
- Netwerkpartner
"Tof hoe jullie je inzetten voor de jongeren! Jullie inzet, enthousiasme en aanpak worden gewaardeerd!"
- Netwerkpartner
"Dit jaar zijn we gestart met de samenwerking en stellen we steeds bij waar we staan, hoe het gaat, welke verwachtingen er zijn etc."
- Netwerkpartner

R-Newt Online
NOS sprak er al over met onze jongerenwerker Sandra: jongeren zitten voor een groot deel van hun tijd online. Dat betekent dat we als jongerenwerk ook online zijn. We zitten in een stevige ontwikkeling als het gaat om ons online jongerenwerk:
Online als vindplaats Jongeren bevinden zich online op verschillende sociale kanalen waar ze elkaar volgen, ontmoeten en activiteiten kunnen ondernemen met elkaar. Als online jongerenwerk zijn wij te vinden op verschillende platforms (facebook, Insta, twitch. youtube en discord) waar we in contact staan met jongeren. We zijn hierdoor makkelijk te vinden en bereikbaar voor de jongeren. Hieronder geven we een beeld van ons online bereik.
Online signaleren In het afgelopen jaar is er gebleken dat we in samenwerking met collega`s en samenwerkingspartners veel signalen van jongeren kunnen ophalen wat er leeft , speelt en hoe jongeren zich voelen, met name in de corona periode, maar ook te denken valt aan eenzaamheid, depressie en geen perspectief meer zien. Gezien we steeds meer online signalen ophalen, is er ook steeds meer behoefte aan hoe wij als jongerenwerk online gaan manifesteren en hoe.
Online begeleiden Online begeleiden vindt plaats op de verschillende sociale platforms zoals whatsapp, Instagram en discord. Voor kleine hulpvragen en doorverwijzing is het een mooi platform om in contact te komen met jongeren die wel en of nog nooit hebben ontmoet. Jongeren durven makkelijk een Dm te sturen of in contact met ons of individuele jongerenwerker te komen. Naast het online individueel te begeleiden , begeleiden we ook steeds meer jongeren online in groepsverband.
Online events/activiteiten/campagnes Door middel van online programmering aan te bieden, proberen we jongeren te betrekken bij preventieve activiteiten, social gaming activiteiten, maar geven jongeren ook een platform waar ze in kunnen spelen om hun talenten verder te ontwikkelen. Hier leren we jongeren online te communiceren, elkaar te ontmoeten, interactie te zoeken, te hosten/presenteren en het stimuleren van soft skills zoals op tijd komen, voorbereiden en kritisch denken. We werken daarbij ook aan digitale weerbaarheid van jongeren (sexting, exposing, digicrime)
68356
Unieke website bezoekers
1236
Weergaves in Twitch
643
Gemiddelde story-kijkers
op onze persoonlijke Dordtse Instagramaccounts
1014
Jongeren die we in Dordrecht direct via WhatsApp spreken
390
Jongeren die we spreken via DM op Instagram in Dordrecht
204
Jongeren spreken we via Facebook Messenger in Dordrecht
Krispijn is de wijk in Dordrecht waar de meeste jongeren wonen en heeft van oudsher een slecht imago. Overlast van hangjongeren maakte dat imago er niet beter op. Samen met collega’s sloeg jongerenwerker Ilyas Tarhouchi de handen ineen door de groepen jongeren over de wijk te verspreiden door (sport)activiteiten te organiseren en individueel of in groepsverband met ze in gesprek te gaan. Die aanpak werkte: de overlast werd minder. Daar is hij trots op.
"Onze mond is ons sterkste wapen"
Jongerenwerker Ilyas over zijn impact in Krispijn
Beroepentuin
Ilyas is ook trots op de zogenoemde beroepentuin. Bij dit traject kunnen jongeren uit vier beroepen als schilder of zonnepanelenmonteur kiezen, waarmee ze ervaring opdoen en in een later stadium de juiste beroepskeuze kunnen maken. Ilyas: “Na een positieve afsluiting wordt een baan aangeboden. Zo is een jongen elektricien in Rotterdam geworden.” Tot aan de voordeur
R-Newt Dordrecht werkt nauw samen met het Sociaal Wijkteam. “Hier valt een verbeteringsslag te maken,” aldus Ilyas. “Het SWT werkt vanuit de casuïstiek en heeft het belang van jongerenwerk niet altijd op het netvlies. De communicatie kan beter. We zijn sociaal werkers en geen hulpverleners en werken tot aan de voordeur. Heel belangrijk om dan het stokje over te dragen aan hulpverleners die wel achter die voordeur komen, waardoor de jeugdhulpverlening efficiënter functioneert.”
Verder werkt Ilyas goed samen met de wijkmanagers van de gemeente en met Dordt Sport. Ilyas: “De wijkmanagers sturen jongerenwerkers aan, geven aan wat er nodig is in de wijk om de leefbaarheid te verbeteren en welke rol wij daar in kunnen spelen. Samen met Dordt Sport zetten we voetbal in als middel om ook de jongeren te bereiken die daar op afkomen. Hiermee kunnen we ons werkgebied uitbreiden.”
Harde kern
In Dordrecht is een harde kern van zo’n 50 jongeren die problemen geeft. Ilyas: “Samen met onder anderen gemeente, politie en reclassering zitten we in de top 50-aanpak. Bij het kerngroepoverleg wordt die harde kern besproken. Hierbij wordt gekeken naar onze inzet. Als vertrouwenspersoon kunnen wij bijvoorbeeld een brug slaan naar de hulpverlening en kunnen we achter de schermen het proces observeren en waar nodig in stappen. Mond als sterk instrument
Ilyas: “De grootste waarde van het jongerenwerk is dat we onze mond als wapen hebben. Een sterk instrument. Wij kunnen hiermee bemiddelen tussen de politie en de jongeren voor een goede verstandhouding. Omdat we niet handhaven, zijn we toegankelijker voor de jongeren om hen tools te bieden voor de juiste ontwikkeling en toekomst. En dat is niet de criminaliteit. Dat blijft mijn streven en passie, anders zou ik dit werk niet doen.”
In de corona-tijd kwamen twee jongeren op het idee om een hiphopcompetitie te organiseren. R-Newt Dordrecht gaf met het talentontwikkelingsproject The Next Gem gestalte aan dit idee. Hiermee krijgen jonge rappers de kans talenten te delen, door te groeien en hun rap-carrière een boost kunnen geven. The Next Gem is hiermee naast een hiphopcompetitie, ook een community voor de hele Dordtse hiphop-scene geworden.
Dordtse jongeren shinen met hun talenten
Jongerenwerker Jerry over
Jongerenwerker Jerry Krones staat samen met de jongeren aan het roer van The Next Gem. Hij is trots op het talentontwikkelingsproject. Jerry: “Talent is niet ergens goed in zijn of worden. Ik spreek dan ook liever over passie. Iets met passie doen, geeft zelfvertrouwen. Daarnaast werk je aan je sociale skills als op tijd komen, afspraken nakomen en (muziek)zaken doen. Essentieel voor je latere carrière. ‘Gem’ is Engels voor edelsteen. Ik zie de deelnemers van The Next Gem dan ook als een edelsteen die dankzij dit project de kracht vindt om te shinen met hun passie.” Jerry levert met zijn ondersteuning maatwerk bij vragen of problemen aangaande onderwijs, werk of thuissituaties. Jerry: “Als jongerenwerker werk je vraaggericht. Met onze laagdrempelige communicatie zijn we bemiddelaar, geen jeugdhulpverlener. Gebleken is dat jongeren hierdoor eerder vragen aan ons stellen dan aan de hulpverlener. Over safe seks of grensoverschrijdend gedrag bijvoorbeeld. Wij kunnen dan via de GGD een voorlichtingsmiddag organiseren. Door altijd present te zijn en hen met wederzijds respect en gelijkwaardigheid te behandelen, boeken ze zelf resultaten. Daar ben ik trots.”
Volgens Jerry moet de gemeente meer investeren in netwerken, en dan met name voor alle organisaties die met jeugd werken. Jerry: “De waarde van het jongerenwerk moet je implementeren in het sociaal-maatschappelijk veld, zodat we sneller kunnen schakelen met maatschappelijk werkers en hulpverleners. Ik ben blij met de samenwerking van de politie en de wijkregisseurs. De politie weet vaak meer van de achtergrond van de jongeren, door de jarenlange dossieropbouw. Wederzijds kunnen we signalen overbrengen. De wijkregisseurs hebben de regie over de wijk en kunnen ons op de hoogte stellen over de leefbaarheid in de wijk, bijvoorbeeld bij overlast-situaties”. Ergo, overlast is vaak een gevoel. Een groep jongeren die zich verveelt op het plein kan al bedreigend overkomen. Jerry: “Wij gaan dan de dialoog aan met buurtbewoners, politie en jongeren. De jongeren kunnen bijvoorbeeld meedoen aan sport-activiteiten of The Next Gem. Waardoor de verveling en de overlast vermindert en de leefbaarheid in de wijk verbetert.”
Jimmy Martinus is veteraan-jongerenwerker in Dordrecht-Oost. Als oude rot in het vak brengt hij zijn werk- en levenservaring over op collega-jongerenwerkers. Jimmy: “De jongerenwerkers zijn vaak bijna even oud als de doelgroep. Het scheelt dat de jongeren goed kent en bevriend met ze bent, maar als werker heb je een andere rol en moet je soms gezag uitstralen. Ik leer hen die rollen te scheiden.”
"Iedere jongere die we kunnen behoeden is er één"
Jongerenwerker Jimmy over
Tijdens de corona-malaise zat alles op slot. Toch wisten de jongeren van Dordrecht de jongerenwerkers te vinden voor hun problemen en vragen. Jimmy: “We boden hen een luisterend oor wanneer dit het hardst nodig was. Daar ben ik trots op. Plus, door het hele land waren er rellen met jongeren, niet in Dordrecht, daar ben ik ook trots op.” De vragen van de jongeren lopen erg uiteen en gaan over het organiseren van een playstation- of voetbaltournooi, advies bij studie- of beroepskeuze of over hulpvragen als problemen thuis of moeite met huiswerk. Jimmy: “Ik ondersteun een jongen uit Curaçao, die de taal niet goed kent. Dat is essentieel om je hier goed te kunnen vestigen. Ik motiveer hem naar taalles te gaan. En ik heb daarover goed contact met zijn tante. Zo kom je ook binnen de families.”
Sommige jongeren zijn beïnvloedbaar voor de verlokkingen om de criminaliteit in te gaan. Geld, status en merkkleding lokken. Jimmy: “We proberen hen het goede voorbeeld te geven middels rolmodellen te geven: jongeren die uitblinken met rap, dans of sport. Echter, het geld dat ze kunnen krijgen via criminaliteit, kunnen wij niet bieden. Je moet roeien met de riemen die je hebt. Als ze eenmaal bij ons binnen zijn, hebben we invloed op ze. Iedere jongere die we kunnen behoeden voor het slechte pad, is er één.” Fungeren als tussenpersoon tussen instanties en jongeren, dat is de kracht van het jongerenwerk. Jimmy: “Met laagdrempelige en toegankelijke communicatie zijn we altijd present op plekken waar de jongeren zijn. Doordat we bijna dezelfde leeftijd hebben en iedereen gelijk en met respect voor elkaars cultuur benaderen, gaan we niet boven de jongeren staan en kunnen we meegaan in elkaars tempo en cultus. We zijn geen hulpverlener, maar bemiddelaar. Veel jongeren zijn huiverig voor instanties. Wij kunnen bijvoorbeeld bemiddelen tussen jongeren en politie en de drempel tussen hen lager maken. Zo werken we ook goed samen met het Sociaal Wijk Team. Wanneer we elkaar nodig hebben, weten we elkaar te vinden.”
“De grootste waarde van het jongerenwerk is het signaleren van problemen bij jongeren. Vervolgens die jongeren individueel of in groepsverband ondersteunen, waarbij wij een bijdrage kunnen leveren aan een betere jeugd,” aldus jongerenwerker Robert Erlings. Hiervan heeft hij legio voorbeelden.
Werken aan een betere toekomst voor jongeren
Jongerenwerker Robert over
Robert is zes uur per week jongerenwerker in Krispijn. Twee uur daarvan besteedt hij aan individuele coaching van jongeren. Robert: “Op dit moment ondersteun ik een jongen die thuis lichamelijk, geestelijk en verbaal mishandeld wordt door zijn ouders en broers. Hij moet zo snel mogelijk het huis uit. Hij staat ingeschreven bij de woningbouwvereniging. Hopelijk komt er binnenkort een huis vrij. Ik ben voor hem een klankbord, hij noemt mij zijn beste vriend. Ik merk wel dat hij door mijn steun groeit.” R-Newt Dordrecht moet volgens hem meer investeren op preventief optreden bij de jeugd tussen 10 en 14 jaar. Robert: “Je hebt veel baat bij vroeg contact. Zij kennen jou en jij hen. Als ze zich dan in een onveilige groep begeven, kun je ze eerder bij de kraag grijpen.”
Hij werkt goed samen met het Sociaal Wijk Team, de politie en de gemeente. Robert: “Het Sociaal Wijk Team kan klachten van buurtbewoners over leefbaarheid en veiligheid naar ons doorspelen. Voor ons een enorme aanvulling en versterking bij het wijkwerk. Ook de politie staat voor veiligheid, voor jezelf, de jongeren en de buurt. Onze signalen kunnen wij weer terug schalen naar de politie, en vice versa. Bij de gemeente, onze opdrachtgever, kunnen we met kritische geluiden terecht. Over een niet goed aangelegde speelplek of het ontbreken van voorzieningen. Of juist over verkeerd geplaatste bankjes die hanggedrag kunnen uitlokken. De buurthuizen zijn een goed middel om de kern rondom de jongeren te bereiken. Vrijwilligers van het buurthuis staan midden in de wijk, kennen de jongeren én hun ouders. Via hen krijgen we toegang tot de ouders.” Als laatste noemt hij Join Us. Een opvangprogramma voor eenzame jongeren. Tijdens de pandemie is de eenzaamheid onder jongeren explosief gestegen. Robert: “Veel van hen zitten werkloos thuis en hebben niet de capaciteit om sociaal contact te maken. Met Join Us leren we hen die social skills. Worden ze sterker en maken ze vrienden. Ik ben er trots op dat we met onze projecten kwetsbare jongeren een duwtje in de rug kunnen geven.”
Afgelopen jaar werd het calisthenicspark gerealiseerd voor jongeren van het Energieplein in Noordflank. Wijkjongerenwerker Ismail Boray is daar bijzonder trots op. Ismail: “Calisthenics is fitness dat je met fitnessapparaten buiten kunt beoefenen. Veel jongeren kunnen geen abonnement voor een sportschool betalen. Het calisthenics park is voor hen een goedkope manier om te sporten.”
Investering in jongeren werpt zijn vruchten af
Jongerenwerker Ismail over zijn werk in Noordflank
Het idee voor het calisthenicspark kwam van enkele jongeren zelf. Ismail: “Samen met hen benaderden we fondsen en dienden we een plan in bij Wijkwens van de gemeente: die ondersteunt financieel de wijkwensen van wijkbewoners die de wijk schoner, leefbaarder en veiliger maken. Afgelopen week hoorden we dat Wijkwens ons €14.000 toekende! Reden voor een feestje.” Als je aan de meeste jongeren vraagt wat ze willen doen, is het antwoord: voetballen. Ismail: “Op eigen verzoek van jongeren van het Centrumgebied organiseerden we op zondagavond een zaalvoetbaltoernooi. Na afloop gingen ze naar huis en hingen niet meer op het plein. Hiermee helpen ze zelf het stigma te verwijderen.”
Veel jongeren worstelen met hun keuzes voor de toekomst. Ismail: “R-Newt zou meer moeten investeren in persoonlijke begeleiding. Wij kunnen jongeren ondersteunen bij werk- of schoolloopbaanbegeleiding.” Zo heeft hij zelf een jonge delinquent ondersteund. Ismail: “Door slechte vrienden kwam hij in de kleine criminaliteit terecht en werd hij opgepakt. Na zijn vrijspraak zijn we op zoek gegaan naar werk. Echter, hij kwam niet opdagen bij onze afspraken. Toen heb ik hem op het plein in zijn kraag gevat en gezegd ‘we gaan nu werk zoeken, vriend!’ Het gaat nu goed met hem, hij is postbezorger.”
Ismail zit in het Leefbaarheidsoverleg, samen met het politie, handhaving, het Sociaal Wijk Team, Woonbron en de wijkmanager. Ismail: “Al die organisaties hebben voelsprieten in de wijk en kunnen signalen doorspelen.”
Ook werkt hij fijn samen met Dordt Sport, de politie en de brandweer. Ismail: “Dordt Sport koppelt sport gerelateerde vragen door naar ons. Middels sportactiviteiten brengen we samen die vraag ten uitvoer. Ook gaan we in dialoog met de politie. Deze heeft een negatief imago, door social media. Immers, alleen fragmenten hoe de vlam in de pan slaat worden getoond, niet oorzaak of afloop. Samen kunnen we dat beeld bijstellen. Verder vinden ze brandweerwerk razend interessant, vooral preventiefilmpjes, hoe je de vlam in de pan dooft. Uiteindelijk wil iedereen brandweerman of politieagent worden. Ismail is een graag geziene gast in de wijk. “Jongeren uit schakelklassen die nu het mbo volgen, vertellen me hoe het met ze gaat. Ik vind het fijn om te zien dat de tijd die ik hen geïnvesteerd heb, nu zijn vruchten afwerpt.”

R-Newt@School
IEDEREEN ZIEN
Met R-Newt@School zetten we extra in op het onderwijs. Door aanwezig te zijn leggen we vroegtijdig de relatie met onderwijs & ouders in de wijken. En leren kinderen de jongerenwerker al kennen. Na 12 jaar wordt de invloed van ouders en docenten op jongeren minder (bron: Kennisfundament), de invloed van de omgeving wordt sterker. Het is belangrijk dat jongerenwerkers laagdrempelig in de buurt zijn van jongeren. Op die manier fungeren zij als verlengde van het sociaal netwerk en als sterk positief rolmodel. De lijnen zijn kort en interventies kunnen vroegtijdig worden ingezet. Trends en signalen zijn eerder bekend binnen school. Dat maakt integraal interveniëren succesvol. En de impact van de jongerenwerker groter.
SURVIVAL SKILLS & TALENT VERSTERKEN
Vanuit de aanwezigheid op scholen kan er makkelijk gelinkt worden aan een buiten- of (in afstemming met school) binnenschools programma van R-Newt i.s.m. ander netwerk in de stad. We hanteren het principe dat we vaardigheden die kinderen en jongeren opdoen gewaardeerd worden. We spreken daarin dezelfde taal en benutten Open Badges als tool. Jongeren werken gericht aan skills en talent. Vaardigheden die zij nodig hebben om de samenleving het hoofd te bieden. Onderzoek laat zien dat preventie van schooluitval effectiever is door aanpak op meerdere leefgebieden. En dat de samenwerking tussen jongerenwerk en VO ervoor zorgt dat jongeren naast het verwerven van de benodigde kennis, vaardigheden en competenties, ook (leren) deel uit te maken van de samenleving en ingewijd worden in de waarden en normen van de samenleving en dat jongeren een eigen identiteit en uniciteit ontwikkelen ( Uit: Jongerenwerk en Voortgezet Onderwijs door Sarti, Manders en Metz (2019)).
HANDELINGS-REPERTOIRE VERSTERKEN
Door middel van individuele trajecten met jongeren, naast school of onder schooltijd, gericht op talentontwikkeling en toekomstperspectief versterken wij het handelingsrepertoire van jongeren. Gekoppeld aan Open Badges en alternatieve leerroutes of alternatieve vormen van leren. Netwerk en hulpverlening kan hierop worden aangehaakt. We richten ons hier ook op ouders, die vaak niet weten wat mogelijkheden zijn, waar zij terecht kunnen, wat ondersteunend en effectief is.

Jongerenwerker Wesley Loos loopt samen met zijn collega’s rond op lesdagen en onderhoudt contacten met jongeren aan de ene kant en het (zorg)team aan de andere kant. Eens per jaar gaat hij de klassen langs om uit te leggen wat hij precies doet en waarvoor je hem kunt benaderen. Een actie die zich ieder jaar herhaalt om nieuwe leerlingen kennis te laten maken met het jongerenwerk en overige leerjaren nog eens te herinneren aan hun werkzaamheden. Een open uitnodiging tot contact dus. Sommige jongeren maken hier meteen gebruik van, anderen zijn wel enthousiast, maar wagen de stap nog niet. Het is Wesley om het even: het belangrijkste is dat ze zich hoe dan ook gehoord en gezien voelen.
"Het belangrijkste is dat ze zich hoe dan ook gehoord en gezien voelen"
Jongerenwerker Wesley over zijn rol en de meerwaarde van zijn aanwezigheid op scholen
Persoonlijke begeleiding “Op de Hans Petri zitten leerlingen die net wat meer ondersteuning nodig hebben. Het spectrum is heel breed: van zogenoemde ‘overlastjongeren’ tot einzelgängers. Als jongerenwerker observeer ik hun gedrag, vang ik signalen op en voer ik gesprekken om te achterhalen hoe het met hen gaat. Niet alleen op school, maar ook erbuiten. Veel jongeren zijn namelijk al van buiten de schoolmuren bij ons bekend, je wilt ervoor zorgen dat de school een compleet beeld van iemand heeft. Alleen zo kun je ze op een goede, persoonlijke manier begeleiden en sta je ook echt naast ze.”
“Door een goede observatie kun je jongeren op een goede, persoonlijke manier begeleiden en sta je ook echt naast ze.”
Geduld en vertrouwen Wesley is in de pauzes een aanspreekpunt voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Komt er niemand op hem af, dan gaat hij zelf het gesprek aan. Soms vindt dit één-op-één plaats, soms met een kleine groep. Daarnaast organiseert hij buitenschoolse activiteiten, die doorgaans goed bezocht worden. “Het is heel belangrijk dat jongeren weten wie je bent, wat je komt doen en wat je kúnt doen. Geduld en vertrouwen zijn hierbij leidend. Ik onderhoud contacten met teamleiders, schoolcoaches en zorgcoördinatoren. Is er een casus of leerling die in mijn optiek extra aandacht verdient, dan zoek ik de OK-coach (ouder-kindcoach) op. In dit contact is de zorgcoördinator leidend. Zo ben ik recentelijk aan haar gekoppeld om te praten over leerlingen van een andere school. Er zijn nog geen concrete stappen gezet, maar samen denken we dan mee, geven advies en helpen de leerling om te gaan met dingen die hij lastig vindt.” Hij vertelt verder: “Daarnaast zijn er casussen die via school met mij gedeeld worden. Lastig hieraan is dat de school vanwege privacy niet een compleet verhaal mag delen, maar gelukkig merken we zelf al heel veel op buiten het lokaal. Het is wel goed te constateren dat de Hans Petri dankzij de inspanningen van de vorige zorgcoördinator het jongerenwerk heeft omarmd en de meerwaarde van onze aanwezigheid ziet. We horen terug dat het fijn is dat we er zijn. Tegenwoordig zitten we ook bij overleggen, dat wordt door het team geaccepteerd en zorgt voor een betere samenwerking en een nog scherpere blik.”
“Goed dat men de meerwaarde van onze aanwezigheid ziet. We horen terug dat het fijn is dat we er zijn.”
Nauwe samenwerking Als jongerenwerker handel je niet alleen. Wesley werkt nauw samen met collega’s van R-Newt@school, meidennetwerk JustBe en diverse wijkwerkers. Met Next Up moeten de banden nog verstevigd worden, wel is er goed contact met Re-Start – een project waar het jongerenwerk aan verbonden is en dat zich richt op arbeid. Activiteiten die hij organiseert zijn divers, maar staan allemaal in het teken van verbinding. Daarbij zoekt hij actief contact met zijn collega’s op basis van behoeften die hij constateert.
Zoektocht naar talenten Als fervent voetballer met een CIOS-achtergrond (naast culturele maatschappelijke vorming) kan het natuurlijk niet uitblijven dat een aantal activiteiten sportgerelateerd is. Deze samenkomsten zorgen voor structureel contact, heel anders dan in de pauzes op school. Het levert mooie succesverhalen op. Wesley vertelt: “Ik organiseerde voetbalactiviteiten in het centrumgebied. Na verloop van tijd hield dit op en droeg ik de activiteit over, waarna ik nog maar zo’n een keer per maand met de deelnemende jongeren sprak. Een jongere bleef specifiek bij me in beeld. Hij had moeite met leren en zocht hulp. Via een huiswerkklas konden we hem helpen zijn cijfers op te halen, waardoor hij op school in een betere positie verkeerde en lekkerder in zijn vel zat. Later heeft team Centrum met hem en zijn vriendengroep een succesvolle activiteit in de buitenruimte georganiseerd. Nu spreken we elkaar eens in de zoveel weken om bij te praten. Hij is afgestudeerd en start op het CIOS. Het zou te gek zijn als hij op zijn oude middelbare school sportlessen mag geven, collega’s van R-Newt@school die daar present werken kijken naar de mogelijkheden om dit te realiseren. Zo kan hij zijn talenten ook weer inzetten om anderen te helpen.” Laagdrempeliger contact Op dit moment heeft hij veel te maken met casuïstiek en minder met snel contact. Wat hem betreft moet het laagdrempeliger: “Je wil niet iemand uit de klas halen om zijn verhaal te horen, je wil het al gehoord hebben om zo de vervolgstappen uit te denken. Dit geldt ook voor het contact met de ouders. Nu loopt dat via school, een enkele keer ga ik op huisbezoek. Die band is vreselijk belangrijk en zou ik dus het liefst intensiveren. Meer grip op de relatie betekent meer grip op de ontwikkelingen daarbinnen.” Toekomstplannen Voor de toekomst heeft Wesley nog voldoende plannen: “Nu organiseren we activiteiten en zijn we vooral present. Ik wil graag in de klassen gethematiseerde sessies organiseren over brede maatschappelijke thema’s, zoals de ramadan of de oorlog tussen Rusland en de Oekraïne, maar ook over onderwerpen die dichter bij huis spelen: het op zak hebben van wapens en het verslaan van voetbalwedstrijden. Het moet jongeren uitdagen om in gesprek te gaan en na te denken over hun keuze. Je doet niet voor niets. Als ik een steentje bij kan dragen aan bewustwording, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid ben ik tevreden.”
Fartun over werken op school
Fartun werkt voor R-Newt@School als jongerenwerker op middelbare scholen in Dordrecht. Fartun: "Na de lockdown zijn we in juni weer gestart op de scholen. Ik zag in de pauzes veel gebeuren bij groepen jongeren. Ze waren niet meer gewend om op deze manier samen te zijn en zich te houden aan de regels van school. Tijdens de lockdown hadden jongeren vooral op straat contact met andere jongeren. Op straat zijn jongeren vrijer en gelden er andere regels. Op school waren er weer allerlei verwachtingen van ze. Daarnaast zagen ze het komende jaar somber in. Het afgelopen 1,5 jaar is ze veel ontnomen. Door alles wat er speelde lieten ze treitergedrag zien naar elkaar en anderen."
Hoe is het je gelukt om in gesprek te gaan met de leerlingen?
"Ik ben eerst gaan observeren en heb daarna contact gemaakt. De school gaf aan dat ze graag advies wilden in hoe ze beter om konden gaan met de leerlingen. Ik ben iemand die open is en snel contact maakt. Ik veroordeel de jongeren niet maar probeer te begrijpen waar hun gedrag vandaan komt. Ik probeer een band op te bouwen met de jongeren. Hierdoor lukt het mij ook om ze aan te spreken als ze storend gedrag laten zien. De jongeren kregen vertrouwen in mij omdat ik vroeg naar wat zij graag zouden willen doen. Ik heb interesse in hun leefwereld en ze zien dat ik mijn best doe voor ze."
Waar ben je achter gekomen in gesprek met de jongeren?
"Door de pandemie en de verschillende lockdowns is veel ontnomen van jongeren. Ik ben met een groep in gesprek gegaan die aankomend schooljaar naar het 4de jaar gaan. Zij willen het laatste schooljaar op het voortgezet onderwijs leuk afronden. Samen met de jongeren heb ik gekeken naar wat wel kan. We gaan na de zomervakantie een voetbaltoernooi organiseren met de jongeren van 2 middelbare scholen en gymdocenten. Dit is één praktisch voorbeeld. We willen het aankomende jaar verder met de jongeren in gesprek om te kijken wat we nog meer kunnen realiseren. Ik vind het belangrijk om te kijken naar wat wél kan in plaats van wat niet kan. Jongeren hebben perspectief nodig. Daarnaast hebben ze (groeps)activiteiten nodig waardoor ze op een positieve manier kunnen ontwikkelen. Jongeren horen vaak wat ze moeten doen. Het is ook belangrijk om te kijken naar wat zij graag zouden willen. Hierdoor kunnen jongeren een positiever zelfbeeld ontwikkelen en oefenen met skils die ze later in hun leven kunnen gebruiken."
Participatie-editie
Jongerenwerker Bas Krans over Next Up
"De afgelopen periode heb ik met het Next Up team in Dordrecht verschillende successen mogen ervaren. We hebben met het Dordtse team al meer dan 500 jongeren weten te bereiken die hun talent konden inzetten om iets voor een ander te betekenen. De projecten waren zeer uiteenlopend van het organiseren van talentenjachten, het uitdelen van voedselpakketten, het opnemen van podcasts en nog veel meer. We sloten aan bij het reguliere jongerenwerk, maar werkten ook veel samen met Dordtse partners als de Bibliotheek, Buurtwerk, Popcentrale, Stasbranderij, Stedelijk Dalton college, Da Vinci college en nog vele andere partners uit Dordrecht."

"We hebben een creatief team en een mooi netwerk in Dordrecht. Hierdoor wisten we veel jongeren en collega's te enthousiasmeren om met NextUp aan de slag te gaan. We werkten zowel aanbod- als vraaggericht. We dachten met collega's en partners mee in het opzetten van hun Next Up projecten of hoe we hun al bestaande aanbod konden aanvullen zodat jongeren ook daar hun maatschappelijke diensttijd konden doorlopen. We gingen met jongeren in gesprek over hun talent, interesses en hoe ze daarmee iets voor een ander konden betekenen. Hier kwamen hele mooie projecten uit voort."
"Voor veel jongeren was hun maatschappelijke diensttijd bij Next Up een mooie kans om met hun talent aan de slag te gaan, nieuwe dingen te leren, nieuwe mensen te leren kennen en natuurlijk iets voor een ander te betekenen. De projecten hebben de jongeren de mogelijkheid gegeven om iets te doen, wat ze normaal misschien niet zo snel zouden doen. De begeleiding en het extra budget voor de uitvoer zorgden voor een extra boost."
Het succes van jongerenwerker
Lola Weeda
Waar ben je trots op geweest de afgelopen periode?
"Op 26 en 28 juli hebben wij 2 succesvolle dagen gehad met het project Donkey Kong Live in het OptiSport zwembad aan de Sportboulevard in Dordrecht. Met een groepje van 5 studenten van het Stedelijk Dalton Lyceum locatie Overkampweg, die hun maatschappelijke stage via Next Up gingen uitvoeren, hebben we een plan gemaakt waarbij jongeren uit de omgeving Dordrecht verschillende waterspellen konden spelen en daarbij een gratis mini cursus levensreddend handelen konden volgen. In samenwerking met OptiSport; waar we het zwembad en materiaal hebben gehuurd, de Dordtse Reddingsbrigade; die de cursus levensreddend handelen hebben verzorgd (eerstejaars geneeskunde studenten), de EHBO en begeleiding voor in het water hebben geregeld, en de OSCD; waar we gebruik hebben gemaakt van het clubhuis voor o.a. lunch en andere spellen, hebben we twee geweldige dagen neergezet."
Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?
"Na een aantal keer samen te zijn gekomen en een doorloop dag te hebben gehad waren alle afspraken gemaakt en alle voorbereidingen getroffen. Op de dagen zelf hebben de leerlingen van het SDL toezicht gehouden en de DRB ondersteund bij de verschillende activiteiten."
Wat is het effect hiervan geweest op de jongeren?
"De leerlingen van het Stedelijk Dalton Lyceum hebben voldoende hun maatschappelijke stage afgerond via Next Up en hebben zoals ze zelf zeiden veel geleerd en het reuze naar hun zin gehad. De jongeren die mee hebben gedaan met de cursus levensreddend handelen hebben allemaal een certificaat ontvangen. Ze waren het er allemaal over eens dat dit soort cursussen erg belangrijk waren en hebben er veel van geleerd."

Projectleider Chantal over The Next Chapter:
" Een succesverhaal voor mij is dat van Sjaak en zijn sportdag. De laatste fase van The Next Chapter is gericht op de maatschappelijke inzet van de jongeren. In deze fase heeft Sjaak ervoor gekozen om een sportdag te organiseren voor jongeren met autisme. Zijn voorkeur ging uit naar deze doelgroep, aangezien hij zelf autisme heeft en een sportdag op maat wilde organiseren voor deze doelgroep. Sjaak heeft zijn passie voor sport en jongeren ontdekt gedurende zijn maatschappelijke inzet en heeft de ondernemer in zichzelf ontdekt! In Januari kiest Sjaak ervoor om zijn sportdag te registreren bij KVK en er een vervolg aan te geven."