TILBURG
Impact met de doorgaande lijn van R-Newt Kids en Jongeren
R-Newt staat voor een lange doorgaande lijn op kinderen & jongeren van -9 maanden tot en met 27 jaar en hun ouders. Wij zijn dé partij die van -9 maanden tot 27 jaar present is in hun leefwereld en hen kan ondersteunen op te groeien en op te voeden in een veilige omgeving waarin ze zichzelf mogen ontdekken en vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen. Dat doen we met onze merken R-Newt Kids en R-Newt Jongeren (die laatste korten we ook wel af naar R-Newt). Tijdens het opgroeien van het kind zitten er op verschillende momenten in de ontwikkeling scherpe overgangen door de huidige organisatie en inrichting van de systeemwereld. R-Newt staat voor blijvende betrokkenheid. Ook wanneer er in de bestaande systemen harde knips gezet worden, bijvoorbeeld van de voorschoolse voorziening naar primair onderwijs, naar primair onderwijs naar het voorgezet onderwijs en van voortgezet onderwijs naar vervolgonderwijs of werk, etc. Maar ook bij schoolverlaten en hulpverleningstrajecten.
Wij zijn gericht op de totale ontwikkeling van een kind, vanuit wat wél kan
Wij zijn de unieke partij die de verschillende leefwerelden van de kinderen en jongeren kan verbinden. Doordat wij present zijn op straat, achter de voordeur, op school, in het netwerk en online, zijn wij eigenlijk overal waar de kinderen, jongeren en ouders zijn en zo kunnen wij de stabiele factor in een vloeibare omgeving zijn (Lectorale rede Kooijmans, 2018). We werken wijkgericht, maar hebben tevens stedelijk aanbod en een stedelijke overview, waardoor kinderen en jongeren gevolgd kunnen worden, maar ook trends snel herkend kunnen worden. Niet alleen worden de kinderen en jongeren ondersteund, maar wij bieden ook ondersteuning aan opvoeders, zowel aan ouders als professionele opvoeders en instanties. Expertise van R-Newt Kids en R-Newt: Er zijn! Werken vanuit de relatie en IMPACT maken. We kijken talentgericht naar de ontwikkeling van kinderen en jongeren en hebben kennis van de leefwereld, gedrag, trends, jeugdculturen, groepsprocessen, participatie, maatschappelijke spanningen en veiligheid. Wij dagen kinderen, jongeren en ouders uit zelf regie te nemen op de eigen ontwikkeling en bieden hen de kansen daartoe. We hebben specifiek oog voor het eigen tempo van ontwikkeling van ieder kind en jongere. We sluiten aan bij wat het kind en de jongere nodig heeft om een stapje te zetten.
R-Newt Kids
6136
Keer ouders en kinderen gezien via present werken
2881
Deelnemende ouders en kinderen aan activiteiten
289
Trajecten met ouders en kinderen
510
Ouders en kinderen die we direct via WhatsApp spreken
Mektouba el Bannouhi van R-Newt Kids vertelt: ''De Kracht van preventie is een onderdeel van R-Newt Kids Start. Wij hebben een positieve impact op jonge gezinnen. Er is een nauwe samenwerking met de GGD en samen richten wij ons op preventie en het versterken van een pedagogisch opvoedklimaat."
De kracht van Preventie
Kids-werker Mektouba met deelnemers Femke Chaima en Souad over de impact van Meet & Play
"Bij Kracht van Preventie werken we integraal en doelgericht. We zijn laagdrempelig en toegankelijk voor jonge ouders. We bekijken welke behoeften ouders hebben en passen ons aanbod hier op aan. Ouders mogen mee beslissen over de thema's die we bespreken maar ook de vorm waarop dat gebeurt. Dit maakt ons uniek.
We staan echt dichtbij en naast ouders. De ouders leren van professionals maar ook van elkaar. Ze delen ervaringen en kennis en dat wordt gewaardeerd. Het taboe op bepaalde onderwerpen wordt kleiner omdat ouders zien dat zij niet de enigen zijn die er mee te maken hebben. Tijdens de activiteiten ontstaan er hechte contacten tussen ouders. Zij vinden steun bij elkaar, ook buiten de activiteiten om. Hierdoor maken we onze impact nog groter.''
Femke
Femke was drie jaar geleden een van de eerste ouders die hebben deelgenomen aan een Meet & Play Groep van Kracht van Preventie. Femke: ‘Na de bevalling van mijn jongste dochter kwam ik in een postnatale depressie en een burn out terecht. Ik had geen werk meer, was voornamelijk bezig met de zorg voor mijn kinderen en kwam terecht in een sociaal isolement. Doordeweeks is iedereen bezig met werk en daardoor had ik weinig contact met mensen uit mijn netwerk. Het deelnemen aan de Meet & Play groep heeft mij geholpen om de juiste stappen te zetten richting herstel. Ik voelde me gezien en gehoord bij de groep. Ik heb veel andere moeders leren kennen en bruikbare tips en adviezen gehad over opvoeden. Het belangrijkste was dat ik mij heel veilig voelde bij de groep. Samen met de andere vrouwen hebben we een gemeenschap gecreëerd."
Bij de Meet & Play groep komen verschillende mensen van verschillende komaf bij elkaar. Het is een unieke plek in de wijk waar kinderen kunnen spelen met elkaar, ontwikkelen en opgroeien. Momenteel heb ik weer een betaalde baan en doe ik vrijwilligerswerk. Ik weet zeker dat ik niet zo ver zou zijn gekomen als ik niet had deelgenomen aan de Meet & Play groep van R-Newt Kids.’
Chaima
Chaima is een 30 jarige vrouw met 3 kinderen. Sinds een jaar doet ze mee aan verschillende groepen van Kracht van Preventie. Chaima vertelt: "Mijn zoontje heeft epilepsie. Ik vond het hierdoor heel spannend om hem naar een peuterspeelzaal te brengen. Ik vind het voor zijn ontwikkeling wel belangrijk dat hij kan spelen met andere kinderen en dezelfde structuur krijgt aangeboden als op een peuterspeelzaal. Door deel te nemen aan Meet & Play heb ik hem dit kunnen bieden en was ik toch dicht bij hem. De Meet & Play groep wordt voor een deel samen georganiseerd met de groep van de peuterspeelzaal. Hierdoor kon ik stapsgewijs kennis maken met de peuterspeelzaal en de pedagogisch medewerkers. Er worden verschillende activiteiten aangeboden tijdens Meet & Play zoals het voorleesmoment met een medewerker van de bibliotheek. Dit is goed voor de taalontwikkeling en laat ouders zien hoe zij dit thuis kunnen doen met hun kinderen. Daarnaast komt de GGD regelmatig tips en adviezen geven over opvoeding en gezondheid. Dit helpt mij om weer anders te kijken naar de opvoeding van mijn kinderen en het weer een stap beter te doen."
Souad Een andere moeder genaamd Souad vult aan: ‘Meet & Play is niet alleen goed voor de kinderen maar ook voor ons als ouders. Het is een uitje waarbij we andere moeders ontmoeten van allerlei verschillende culturen. We zijn inmiddels een hechte groep geworden die elkaar steunt en ook buiten de groepen contact heeft met elkaar. Door deel te nemen aan de groepen hebben we een fijne weekstructuur voor onze kinderen en op deze manier zijn wij er zelf ook even uit.’
In gesprek met R-Newt kids werker...
Willem van de Voort
Hoe lang ben je actief als R-Newt kids medewerker?
Ik ben begonnen als stagiaire. Sinds 2009 ben ik in dienst bij ContourdeTwern als R-Newt Kids medewerker.
Welke activiteiten voer je uit?
Voor Tilburg heb ik een voortrekkersrol om kinderparticipatie en inzet van de R-Playbus te stimuleren. Laatste jaren probeer ik me seizoensgebonden met activiteiten bezig te houden. Het gehele jaar probeer ik met speltips op onze sociale media aanwezig te zijn en ben ik actief met georganiseerd buitenspelen zoals met...: • R-Play op het Stuivesantplein. • Het project Natuur om de Hoek vanuit de wijk Koningshaven. • In het voorjaar ga ik regelmatig met een bakfiets voor speelgoed op stap, probeer ik buitenspeeldagen en met kinderen/buurtbewoners uitstapjes te organiseren. • Zo gauw het weer verslechterd ga ik met kinderen en gezonde voeding aan de slag en organiseer ik met vrijwilligers kinderdisco's. • Knutsel en taalactiviteiten voor kleuters met leuke (zelf ontworpen) handpoppen. Samen met vrijwilligers schrijf ik taalstimulerende verhalen speciaal gericht op de karakters van deze poppen. • Verder probeer ik kinderen met techniek in aanraking te laten komen. In het verleden ging ik elk jaar van houten pallets hutten bouwen. Nu afvalhout schaars is richt ik me meer op figuurzagen, proefjes doen, solderen, timmeren, lego, vloggen en ook wil ik komend jaar met kinderen gaan programmeren.
Op welke manier draagt R-Newt kids bij aan de sociale ontwikkeling/identiteitsontwikkeling van kinderen?
Bij R-Newt Kids mag iedereen meedoen. Kinderen krijgen de ruimte om zichzelf te zijn. Ontmoeten andere kinderen, ontdekken zichzelf en hun talenten en worden uitgedaagd. Op straat probeer ik zoveel mogelijk present te zijn op centraal gelegen plekken die door alle kinderen uit de wijk gedeeld worden en niet enkel door kinderen van een bepaalde groep/school. Ik stimuleer daar spelsituaties en organiseer deze zo dat (nieuwe) kinderen eenvoudig kunnen aanhaken. Op deze manier leren kinderen elkaar kennen en veilig met elkaar spelen. In de periode dat ik met voeding bezig ben ga ik uiteraard met kinderen koken. Maar daag ik de kinderen ook uit om als een soort restaurant voor oudere buurtbewoners te koken. Uiteraard ga ik met de kinderen bespreken waar we dan allemaal aan moeten denken. Rondom het ontdekken van talenten probeer ik dingen simpel te houden en zoveel mogelijk “te doen.” Gewoon doen zodat kinderen dit kunnen ervaren. Dus bijvoorbeeld gewoon met echt gereedschap echt gaan timmeren. Kinderen het vertrouwen geven en niet bang zijn dat ze zichzelf op hun vingers slaan of erger. Kinderen de ruimte geven.
Wat is jouw belangrijkste motivatie om dit werk te (blijven) doen?
Zelf vind ik het leuk om steeds nieuwe dingen te proberen. Te organiseren. Dingen niet ingewikkelder te maken dan noodzakelijk. Actief met kinderen bezig te zijn. Aan te sluiten bij hun belevingswereld. Elke dag anders. Maar het motiveert met vooral dat nog steeds grote groepen kinderen het blijkbaar leuk vinden om samen met mij allerlei activiteiten te ondernemen.


In gesprek met...
Esther Peters
Wie ben je en hoe werk je samen met R-Newt Kids?
Ik ben Esther Peters, werk bij het gemeentelijk Sportbedrijf en ben coördinator van de Tilburgse JOGG aanpak. Met de JOGG-aanpak streven we vanuit een breed werknet naar het gezonder maken van de plekken waar kinderen veel komen. Zodat ze thuis, op school, in de buurt en op hun sportvereniging meer bewegen en gezonder eten en drinken. Zo maken we gezond opgroeien de normaalste zaak van de wereld. Een gezonde jeugd begin bij een gezonde omgeving. De omgeving om het kind heen bepaalt, voor een belangrijk deel, of het kind gezond kan opgroeien.
Welke meerwaarde heeft de inzet van R-Newt Kids op de ontwikkeling van kinderen?
R-Newt Kids maakt deel uit van de omgeving van veel kinderen en staat dicht bij de doelgroep. Het was voor mij daarom logisch om de samenwerking met R-newt Kids te zoeken. Zo kunnen we samen kijken waar we het verschil kunnen maken. Dat varieert van water en fruit in plaats van ranja en spekjes bij activiteiten tot extra inzet op de buitenspeldag met sport en spel materiaal, maar ook samen initiatieven (door)ontwikkelen en campagnes uitrollen en meedenken over de inhoud van de Meet&Play bijeenkomsten en zoeken naar mogelijkheden om Meet&Move verder uit te rollen in meer wijken. R-newt kids is een belangrijke en fijne partner binnen het JOGG netwerk. Overigens geldt dat voor Contourdetwern als gehele organisatie.
Welke kansen zie je in de samenwerking met R-Newt Kids?
Een van de succes factoren van de JOGG aanpak is gedeeld eigenaarschap. Dat betekent dat het belangrijk is dat organisaties het gedachtegoed van de JOGG aanpak en dus de inzet op die gezonde omgeving van het kind omarmen en eigen maken, in hun eigen ambities opnemen. Het is heel fijn om te ervaren dat op veel plekken in de organisatie ContourdeTwern en R-newt Kids gedeeld eigenaarschap volop merkbaar is. Door vooral zelf het goede voorbeeld te geven en de gezonde keuzes mogelijk en vanzelfsprekend maken dragen we gezamenlijk bij aan gezonde jeugd, een gezonde toekomst en gelijke kansen.
''R-Newt Kids maakt deel uit van de omgeving van veel kinderen en staat dicht bij de doelgroep''
In gesprek over R-Newt kids thuis..
Inge de Volder is R-Newt kids medewerkster. Ze werkt voor het Thuis team van R-Newt kids. Inge verteld: ''R-Newt Kids Thuis zet vrijwilliger en stagiaires in als maatje voor een gezin. In de meeste situaties is er een concrete vraag zoals: ondersteuning op het gebied van spel of taal, positieve individuele aandacht voor een kind/jongere of een ouder die wel wat steun of tips van een maatje kan gebruiken.
''Door te werken met maatjes (vrijwilligers of stagiaires) die naast de ouders/verzorgers gaan staan ontstaat er op laagdrempelige wijze een band. Vanuit hier merken we dat ouders/verzorgers zich openstellen en dat er meer mogelijk is. Wij leggen gezinnen niks op maar denken mee en zetten ze weer in hun eigen kracht.''
Wat vinden ouders van R-Newt kids thuis..
Het gezin van Nawal is enkele jaren geleden vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Ze maken gebruik van Taalmaatje Thuis om de Nederlandse taal beter te leren spreken. Ze woont samen met haar man en drie kinderen. Ze hebben een tweeling van 12 jaar en een zoontje van 4 jaar oud. Ze is zwanger van haar vierde kind. Nawal verteld: ''Het is voor ons belangrijk om de Nederlandse taal goed te leren. Sinds oktober 2021 komt Lieke bij ons thuis om hiermee te oefenen. We merken dat al onze kinderen hierdoor vooruit zijn gegaan en een grotere woordenschat hebben.
Het oefenen met de Nederlandse taal doen we spelenderwijs. Dit sluit goed aan bij de kinderen. Voor mij is het ook prettig want op deze manier heb ik ook mijn woordenschat vergroot.
In gesprek met stagiaire Lieke..
Hoe lang ben je actief als stagiaire bij R-Newt kids thuis? Ik ben sinds september 2021 actief als stagiaire bij R-Newt Kids Thuis.
Welke activiteiten voer je uit?
Ik ben een Gezinsmaatje Taal. Ik kom bij gezinnen thuis om met het gezin op een speelse manier bezig te zijn met de Nederlandse taal. Daarnaast neem ik ook deel aan het traject Coaches 4 Juniors. Ik kom dan bij gezinnen thuis en begeleid één van de kinderen bij kleine doelen.
Op welke manier draagt R-Newt kids thuis bij aan het ontwikkelen vaardigheden op het gebied van spel, taal en cognitie bij kinderen?
Ik denk dat R-Newt Kids thuis op meerdere manieren bijdraagt aan het ontwikkelen van deze vaardigheden. Door op een speelse manier met de kinderen aan de slag te gaan ontwikkelen we met hen de vaardigheden op het gebied van spel, taal en cognitie bij kinderen.
Hoe doe je dit concreet? Bij het GMT(gezinsmaatje Taal) gezin doe ik dit door woordenschatkwartet met het gezin te spelen. Op deze manier zijn ze bezig met de spel-, taal-, en cognitieve ontwikkeling. Op een speelse manier zijn de kinderen hier onbewust mee bezig en ze vinden het ook nog eens leuk om te doen.
Wat is jouw belangrijkste motivatie om dit werk te (blijven) doen? Ik vind het leuk om de kinderen te zien groeien. Als ik terugkijk naar de eerste keer dat ik daar was en nu, merk ik dat hun Nederlands er echt op vooruit is gegaan. Het plezier wat de kinderen hebben tijdens de spelletjes die we doen is leuk om te zien. Van hun enthousiasme word ik ook enthousiast. Daarnaast vind ik het belangrijk dat deze kinderen hun weg kunnen vinden in de Nederlandse maatschappij. Ik vind het mooi dat ik daar een steentje aan bij kan dragen.
Coalitie voor informele steun aan kinderen en gezinnen
In 2021 zijn we gestart met samenwerken met verschillende partijen onder de naam de Coalitie voor Informele Steun aan Kinderen en Gezinnen. Initiatiefneemster Jose Rijnen, Sterk Huis en R-Newt Kids hebben namens de Coalitie een aanvraag ingediend bij de gemeente om 1) informele steun beter op de kaart te zetten 2) informele steun zichtbaarder te maken 3) een brug te slaan tussen informeel en formeel 4) het oprichten van een leertafel om met elkaar te ontdekken waar hiaten zitten en wat echt anders moet en kan 5) starten met de methodieken Samen Oplopen en Steunouder Gezinnen. De aanvraag is gehonoreerd in het voorjaar van 2022. Momenteel zijn we bezig met opstarten.

Coaches 4 Juniors
BEWERKEN: Interview gezin 11/4/22 – Coaches4Juniors Tilburg Het gezin bestaat uit moeder en haar drie zonen. Vader is ook bij het gezin betrokken door middel van co-ouderschap. Er is eind 2021 een coachtraject opgestart voor de oudste zoon van twaalf jaar. Het gezin heeft een moeilijke periode meegemaakt. De reden voor het aanvragen van een coach was als volgt; voor P. is een coach gewenst zodat hij persoonlijke aandacht krijgt van een voorbeeldfiguur. Samen activiteiten ondernemen, in contact komen met leeftijdsgenootjes en leren van sociale situaties. Nu we na een half jaar samen terugblikken op het coachtraject geeft P. aan dat hij het erg naar zijn zin heeft met de vrijwilliger, het is fijn dat hij iedere week langskomt. Ze kletsen, koken, kijken films en gaan naar de winkel. De komende tijd willen zij nog meer buitenshuis gaan ondernemen. Moeder ervaart de ondersteuning van de vrijwilliger als erg prettig. Dit omdat de vrijwilliger veel overlegt met haar en haar zoon, respectvol is, open is over verschillende onderwerpen en goed aansluit op P. door zijn tempo te volgen, maar hem ook uit te dagen. Ook is hij erg duidelijk in zijn communicatie en praat hij bewust rustig voor P. Zowel moeder als de vrijwilliger zien een mooie sprong bij P. Hij is afgelopen tijd veel opener geworden, hij durft vaker het gesprek aan te gaan en van zichzelf te laten horen. P. laat wanneer hij dit hoort een grote glimlach op zijn gezicht zien. Wat betreft moeder geeft het coachtraject haar rust. Ze is erg blij dat er zo’n goede klik is tussen de vrijwilliger en haar zoon. Hij voelt zich op zijn gemak bij hem. Zo deelt haar zoon specifieke onderwerpen met alleen de vrijwilliger. Ook worden andere gezinsleden betrokken. Het jongere broertje gaat soms mee, mits P. dit ok vindt. Moeder geeft aan te leren van de vrijwilliger, ze krijgt tips en er is ruimte om het gesprek aan te gaan en dingen uit te wisselen. Moeder sluit het gesprek mooi af; we denken niet alleen maar aan de toekomst, maar genieten ook van vandaag.
Drie vragen aan...
R-Newt kids medewerker Linsey
Kun je vertellen over de zomerschool voor peuters?
''In de zomervakantie zijn we vanuit R-Newt Kids bezig geweest met de zomerschool voor peuters. In samenwerking met verschillende kinderopvanglocaties hebben we de zomerschool in drie verschillende wijken kunnen aanbieden. De zomerschool is voor peuters die al gebruik maken van de peuterspeelzaal maar ook voor peuters die nog niet naar de peuterspeelzaal gaan. Door de inzet van de zomerschool merken we dat peuters in de zomervakantie geen terugval krijgen. Voor de kinderen die geen gebruik maken van de peuterspeelzaal is dit een leuke en laagdrempelige introductie. We merken dat het voor ouders soms best spannend kan zijn om hun kind weg te brengen. Vanuit de zomerschool gaan we in gesprek met ouders. We proberen te achterhalen waarom ze er moeite mee hebben om hun kind naar de peuterspeelzaal te brengen. Daarnaast kijken we hoe we de drempel kunnen verlagen. Door onze inzet hebben ouders meer vertrouwen gekregen en leren ze ons en de medewerkers van de kinderopvang beter kennen.''
Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?
''Vanuit R-Newt Kids werken we goed samen met de verschillende kinderopvanglocaties. Op de plekken waar de zomerschool wordt aangeboden is er een kinderopvang medewerker gekoppeld aan een medewerker van R-Newt Kids. We bieden de zomerschool aan vanuit basisscholen in de wijken. We krijgen kinderen aangemeld vanuit de kinderopvang, R-Newt kids activiteiten zoals Meet&Play, via de GGD en de Tilburgse Toegangsteams. Vanuit R-Newt kids werken we op een presente en betrokken manier. We vinden het belangrijk om een relatie op te bouwen met ouders. We laten ouders mee lopen als dit nodig is. Hierdoor zien ze de positieve effecten van de zomerschool op hun kind en staan ze er voor open om ook de stap richting de peuterspeelzaal te maken.''
Welke positieve effecten zie je bij de peuters die hebben deelgenomen?
"Het geeft ons veel energie om te zien hoe de kinderen ontwikkelen bij de zomerschool. We zien dat kinderen meer uit hun comfortzone komen, dat ze meer durven en open staan voor nieuwe ervaringen. Ze zien andere kinderen iets proberen en willen het zelf ook proberen. We merken dat de structuur en houvast die wij bieden prettig is voor de kinderen. Kinderen durven meer te zeggen, ervaren minder achterstand op taalgebied en laten minder gedragsproblemen zien. De ouders merken ook op dat hun kinderen het thuis beter doen. Wij geloven in de inzet van de zomerschool en hopen dat we dit volgende jaar kunnen voortzetten.''
De Taalschatkist van R-Newt Kids
In het voorjaar van 2021 is R-Newt Kids gestart met de pilot Taalschatkist in Tilburg Noord. Taalschatkist is een collectief taalstimuleringsproject voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Samen met ouders en begeleiders worden zij gedurende 12 weken middels boekjes en (drama)spellen geprikkeld in hun fantasie en taalontwikkeling. Na een geslaagde pilot hebben is het project in de zomerperiode geëvalueerd en herschreven. In oktober 2021 zijn er twee nieuwe Taalschatkistgroepen gestart in Tilburg Noord en Tilburg Zuid.
In samenwerking met een dramadocent is het project opgezet en uitgevoerd. Om te zorgen dat er voldoende aandacht is voor elk kind is er uit gegaan van maximaal 4 kinderen per begeleider. De begeleiders van de kinderactiviteiten zijn stagiaires en vrijwilligers. De dramadocent is nauw betrokken bij het project en begeleidt ouders en begeleiders op het gebied van taalontwikkeling, creativiteit en ouderbetrokkenheid.
Ouders en kinderen geven aan dat ze het gezellig vonden bij Taalschatkist. Ze vinden het fijn dat er op een positieve manier feedback word gegeven en dat ze thuis kunnen oefenen met de (drama) spellen. Daarnaast zijn ouders en kinderen thuis meer gaan lezen. In de nieuwe Taalschatkistgroepen zitten dan veel gezinnen die via, via positieve verhalen hebben gehoord en ook graag ook willen deelnemen aan Taalschatkist.

Spelen zonder vervelen: De 9 gouden regels van het Rooseveltplein.
Het project 'Spelen zonder vervelen' is ontstaan op initiatief van kinderen uit de omgeving van het Rooseveltplein in Tilburg zuid. Er werd in de wijk veel gepest en de kinderen hadden last van de negatieve manier waarop ze met elkaar omgingen. De kinderen gingen in een werkgroep sersieus aan de slag met de aanpak van dit probleem. Samen met R-Newt kids medewerkers hebben zij onder andere gesprekken gevoerd met de politie over veiligheid. Daarnaast hebben ze de gedragsregels bedacht en mee geholpen met het ontwerpen van het bord met de gedragsregels. Edith van R-Newt Kids verteld: ''We hebben de kinderen die hebben deelgenomen zien groeien. Het was mooi om te zien hoe ze zelf verantwoordelijkheid namen voor het pestgedrag in de wijk'' Op 20 juli is het R-Newt kids project: 'Spelen zonder vervelen' feestelijk afgesloten door Younes Nahnahi, wijkregisseur van de gemeente.
R-Newt Jongeren
615
Locaties in beeld
12.285
Keer locaties bezocht
18.012
Keer jongeren aangetroffen op straat
221
Trajecten
1.613
Meldingen

R-Newt Online
NOS sprak er al over met onze jongerenwerker Sandra: jongeren zitten voor een groot deel van hun tijd online. Dat betekent dat we als jongerenwerk ook online zijn. We zitten in een stevige ontwikkeling als het gaat om ons online jongerenwerk:
Online als vindplaats Jongeren bevinden zich online op verschillende sociale kanalen waar ze elkaar volgen, ontmoeten en activiteiten kunnen ondernemen met elkaar. Als online jongerenwerk zijn wij te vinden op verschillende platforms (facebook, Insta, twitch. youtube en discord) waar we in contact staan met jongeren. We zijn hierdoor makkelijk te vinden en bereikbaar voor de jongeren. Hieronder geven we een beeld van ons online bereik.
Online signaleren In het afgelopen jaar is er gebleken dat we in samenwerking met collega`s en samenwerkingspartners veel signalen van jongeren kunnen ophalen wat er leeft , speelt en hoe jongeren zich voelen, met name in de corona periode, maar ook te denken valt aan eenzaamheid, depressie en geen perspectief meer zien. Gezien we steeds meer online signalen ophalen, is er ook steeds meer behoefte aan hoe wij als jongerenwerk online gaan manifesteren en hoe.
Online begeleiden Online begeleiden vindt plaats op de verschillende sociale platforms zoals whatsapp, Instagram en discord. Voor kleine hulpvragen en doorverwijzing is het een mooi platform om in contact te komen met jongeren die wel en of nog nooit hebben ontmoet. Jongeren durven makkelijk een Dm te sturen of in contact met ons of individuele jongerenwerker te komen. Naast het online individueel te begeleiden , begeleiden we ook steeds meer jongeren online in groepsverband.
Online events/activiteiten/campagnes Door middel van online programmering aan te bieden, proberen we jongeren te betrekken bij preventieve activiteiten, social gaming activiteiten, maar geven jongeren ook een platform waar ze in kunnen spelen om hun talenten verder te ontwikkelen. Hier leren we jongeren online te communiceren, elkaar te ontmoeten, interactie te zoeken, te hosten/presenteren en het stimuleren van soft skills zoals op tijd komen, voorbereiden en kritisch denken. We werken daarbij ook aan digitale weerbaarheid van jongeren (sexting, exposing, digicrime)
68356
Unieke website bezoekers
1236
Weergaves in Twitch
1872
Gemiddelde story-kijkers
op onze persoonlijke Tilburgse Instagramaccounts
1723
Jongeren die we in Tilburg direct via WhatsApp spreken
856
Jongeren die we spreken via DM op Instagram in Tilburg
813
Jongeren spreken we via Facebook Messenger in Tilburg
De meeste LHBTI-jongeren vinden hun weg in de gay-community, op online platforms, roze evenementen of in het uitgaansleven. Toch zijn er veel jongeren die worstelen met hun coming out of identiteit, zich eenzaam, depressief of onbegrepen voelen in het algemeen en hun ei niet kwijt kunnen in de reguliere gay-community. Speciaal voor hen biedt COC Tilburg-Breda e.o. en R-Newt de initiatieven Jong & Out en Young en Pride, waar ze door professionele begeleiders ondersteund worden bij hun ontwikkeling in identiteit en weerbaarheid.
COC en R-Newt halen alle LHBTI-jongeren uit de kast
Jongerenwerker Aldwin en Thierry Koningstein van COC Tilburg-Breda aan het woord
Jong & Out is bestemd voor LHBTI-jongeren t/m 18 jaar. Out staat overigens voor coming out. Wie te oud is voor Jong & Out, kan terecht bij Young & Pride, voor LHBTI-jongeren van 18 t/m 30 jaar. Zowel Jong & Out Tilburg als Young & Pride Tilburg worden vanuit R-Newt gecoördineerd door jongerenwerker Aldwin Larmonie en vanuit COC Tilburg- Breda e.o door bestuurslid Thierry Koningstein. Thierry: “Of je nu lesbisch, homo, bi, trans(gender), in-dubio, non-binair, queer, aseksueel of intersekse, Jong & Out én Young & Pride is dé pek waar kwetsbare jongeren elkaar op een laagdrempelig manier vinden, in een veilige, besloten omgeving, met gestructureerde activiteiten, waar ze zowel bij elkaar als bij professionals hun verhaal kwijt kunnen. Bij ons heb je geen last van minderheidsstress ( - waarbij je je als minder ervaart, omdat je anders bent dan anderen - ), bij gelijkgestemde jongeren voel je je thuis en veilig en is je geaardheid of gender niet meer bijzonder.”
In Tilburg waren bar weinig activiteiten voor kwetsbare LHBTI-jongeren. Het was dan ook een logische stap dat R-Newt en COC Breda-Tilburg elkaar vonden en de handen ineensloegen om iets voor deze jongeren te betekenen. Ze bedienen immers dezelfde doelgroep. Aldwin: “We richten ons beide op jongeren die moeite hebben met het maken van sociale contacten en kampen met problemen als eenzaamheid en depressie. En beide hebben we de expertise deze jongeren te ondersteunen, ik als jongerenwerker en Thierry als leerkracht in het speciaal onderwijs en als bestuurslid van COC Tilburg-Breda e.o. De meerwaarde van onze samenwerking is dat we jongeren we onze activiteiten kunnen versterken. In de groepsapp vermelden we zowel activiteiten van Jong & Out/Young & Pride als van R-Newt, zoals bijvoorbeeld Join Us, dat zich speciaal richt op eenzame jongeren. Door deze activiteiten uit te wisselen, kun je jongeren met een sociale kwetsbaarheid met elkaar verbinden en wordt de zichtbaarheid van LHBTI-jongeren vergroot.” Thierry: “Tijdens de activiteiten komen bijvoorbeeld onderwerpen als coming out of transseksualiteit aan de orde, maar ze voeren niet de boventoon. Hierdoor kunnen de activiteiten van R-Newt als onze activiteiten naadloos in elkaar overgaan en is iedereen welkom, welke geaardheid je ook hebt.”
"Bij Young Pride kan iedereen zichzelf zijn"
Pieter*, deelnemer aan Checkpoint en Young Pride
“Een paar jaar geleden was ik bij de GGZ. Ik voelde me eenzaam en depressief. Ik kende geen mensen met wie ik kon praten over de dingen waar ik mee zit en die ik interessant vindt. Zij hebben mij naar R-Newt gestuurd. Daar heb ik een fijn gesprek gevoerd en dat was eigenlijk de start van Checkpoint.” Aan het woord is Pieter. “Zo werd ik een van de eerste deelnemers van Checkpoint. Want er bleken meer mensen te zijn die zoeken naar vrienden en gezellig iets door de week willen doen. Checkpoint werd opgezet voor mensen die van animé en manga cosplay houden, van mooie kostuums. Dat was een tijd lang een hele fijne groep mensen. Maar er is toch verloop en dan gaan er wat leuke mensen weg. Het viel een beetje uit elkaar. Samen met iemand uit de groep heb ik toen gevraagd of er iets in Tilburg is voor lhbti-jongeren. Maar dat was er eigenlijk niet. Het COC had wel Young&Out, een groep voor jongeren onder de 18. Toen hebben we zelf een groepje opgezet voor 18-plus: Young Pride.”
* In verband met de privacy is de naam vervangen
Vrienden en activiteiten “Ik ben vrijwilliger bij de groep. Voor elke bijeenkomst gaan we samen overleggen wat we gaan doen. Daarna de spullen klaarzetten en mensen ontvangen. Na afloop opruimen en evalueren hoe het ging en hoe het beter kan. Ik vind het belangrijk om vrijwilliger te zijn Ik wil graag iets doen voor de lhbt-jongeren in Tilburg die niet zo goed weten waar ze naartoe moeten met hun hulpvraag, die vrienden en activiteit zoeken. Het is heel mooi dat ik als transgender andere mensen ontmoet die ook een lhbt-achtergrond hebben. De groepen hebben heel veel voor me betekend. Ik ben veel opener en praat ook meer. Vroeger was ik vooral stil en luisterend. Ik dorst ook niet zomaar naar iemand toe te stappen. Dat vind ik nog steeds lastig hoor… De begeleiders van de groepen gaven me het gevoel dat ik er mag zijn. Eigenlijk ben ik een heel andere persoon dan toentertijd. Dat voelt goed.” Een mooie groep Aldwin begeleidt de deelnemers van Young Pride. “Het is heel mooi om te zien, die ontwikkeling van Pieter. Vroeger vond hij het heel moeilijk om uit huis te komen. Nu doet hij dat met gemak. Young Pride is echt een hele mooie groep. Ik ben daar ook wel trots op. Hier doen we het voor!”
“We werken al een tijd aan de voorbereidingen voor het Community College in Tilburg-West. Eigenlijk is het een uitgestelde schoolkeuze, maar dan zonder dat je er jaren mee verliest. Het komt voort uit de Gelijke Kansen Alliantie en is gericht op jongeren uit groep 8 van de basisschool, die nog niet echt klaar zijn om de keuze voor het voortgezet onderwijs te maken”, vertelt jongerenwerker Piet.
Community college verbetert de aansluiting met het voortgezet onderwijs
Jongerenwerker Piet aan het woord
“Op Community College kunnen ze nog één of hoogstens twee jaar naar school, om vervolgens de goede keuze te maken. Belangrijk is: je blijft niet zitten. Nu twee jaar Community College stroom je uit naar het derde jaar van het voortgezet onderwijs. Zo willen we het potentieel uit iedere jongere halen. Ook als ze bepaalde achterstanden hebben. We kunnen die jongeren dan heel gericht bijspijkeren. Op sociaal gebied of bijvoorbeeld als ze een taalachterstand hebben.” Samenwerking “Het Community College is een samenwerking van 2College en de vier basisscholen in Tilburg-West van Xpect Primair. Het blijkt heel lastig om de muren te overbruggen tussen basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. In feite bouwen we een heel nieuw opleidingssysteem. Dat kost meer tijd dan verwacht en afgelopen jaar hebben we dan ook moeten besluiten om de start een jaar uit te stellen. Community College gaat in augustus 2023 van start.”
Belangrijke rol “De deelnemende partijen hebben R-Newt er vanaf het begin bij gevraagd. Ik neem als jongerenwerker ook deel aan de sollicitatiecommissie van leerkrachten. Straks gaan wij ons zowel tijdens als na school inzetten voor de jongeren. Wij kunnen als jongerenwerkers de verbinding tussen de wijk en de school leggen. In zo’n project is dat onmisbaar, want jongeren leven niet in een isolement. In de ontwerpgroep zitten we goed op zelfde lijn, we willen hetzelfde. Maar ik moet er wel echt scherp op blijven. Als ik er een keer niet ben op de bijeenkomsten, wordt het al snel weer heel schools. Ik zit daar als één jongerenwerker met verder alleen maar onderwijsmensen.” Verdere groei “Dit project heeft een flinke potentie voor de wijk. Het is speciaal voor jongeren waarvan we weten: die heeft een tijdje een slechte periode gehad en verdient nu extra ondersteuning. De vraag is dan natuurlijk: wie laat je toe en wie niet? Waar leg je de grens? Je kunt de moeilijke gevallen afwijzen: dan is de kans dat het project slaagt groter. Ik pleit ervoor om ook de wat moeilijker gevallen toe te laten. Dan schep je gelijke kansen voor iedereen. Onze rol is belangrijk omdat we extra ogen hebben: we zien het kind ook buiten de klas. We stellen niet het probleem van het kind centraal, maar meer: wat heeft het kind nodig om verder te groeien? Dat is een heel effectieve benadering.”
"Join us is een plek waar jongeren nieuwe contacten kunnen leggen. Voor jongeren die niet naar de kroeg gaan en daar gemakkelijk hun contacten maken, of deze contacten niet treffen op school en tijdens de studie. Het is meer gericht op een bepaalde groep jongeren, die bijvoorbeeld eenzaam kunnen zijn of wat meer moeite hebben met het opbouwen van een sociaal netwerk. Het is een laagdrempelige manier om nieuwe contacten te leggen. Zelf ben ik er sinds 2020 bij, vanaf de start ben ik betrokken. Ik vind het een heel mooi initiatief en het heeft mij en anderen al heel wat gebracht," vertelt Lou
"Bij Join us heb ik goede vrienden leren kennen..."
"...terwijl het daarvoor moeilijk was om mensen te vinden waar ik een klik mee vond", vertelt deelnemer Lou
“Join us is voornamelijk een vindplaats voor jongeren met gelijke interesses. Over het algemeen komen hier jongeren die niet perse hun plezier halen tijdens uitgaan met leeftijdsgenoten, met wat andere interesses en die misschien wat anders over dingen nadenken dan de meeste leeftijdsgenoten. Een van de onderwerpen waar we het veel over gehad hebben is reizen. En we hebben het ook vaak over elkaars ervaringen in de zoektocht van het leven. Door goede gesprekken te hebben, ervaringen met elkaar te delen en elkaar te steunen vinden wij een stuk verbondenheid met elkaar, en kunnen wij elkaar versterken. Bij JoinUs heb ik goede vrienden leren kennen, terwijl het daarvoor moeilijk was om mensen te vinden waar ik een klik mee vond. Zowel op de voetbal als tijdens mijn studie heb ik ervaren dat alleen samen sporten of alleen een studie mensen niet aan elkaar verbindt. Buiten deze raakvlakken mis je toch een bepaalde klik."
"Ik vind het wel heel mooi dat je bij JoinUs de gelegenheid geboden wordt om mensen te kunnen treffen. Niet alleen dat, ik vind het ontzettend gaaf dat jongeren zich hebben durven opgeven, want de drempel is ontzettend hoog om aan te geven dat je moeite hebt met je sociale leven op te bouwen.
Zeker met mensen die nieuw zijn zie je dat ze in het begin vrij weinig van zichzelf durven te laten zien. Nu zoek ik bewust contact met deze mensen, en heb ik hele open gesprekken over. Met een groepje zijn we erg hecht geworden. We spreken elkaar zeer regelmatig, bij elkaar thuis spreken we af, we gaan uit eten en we zijn zelfs al een paar keer weg geweest. Dat is heel fijn, nu heb ik niet meer het gevoel dat ik alles alleen moet doen. In vergelijking met hoe ik binnen ben gekomen en waar ik nu sta voel ik me meer zelfverzekerd in het leggen van contact. Hierdoor is mijn zelfvertrouwen gegroeid, heb ik geleerd om een open houding te hebben in het contact aan gaan. En door die open houding heb ik ervaren dat je elkaar op die manier kan aftasten of er een klik is of niet. Dat is een leerproces, waarin je ook jezelf kan ontdekken. Bij JoinUs is iedereen welkom die op zoek is naar gelijkgestemden en nieuwe contacten. Het is hoe dan ook goed om de stap te zetten en met een open mind in te gaan. Als je de stap niet zet ga je het nooit weten of het een optie is voor je."
Jongerenwerker Semra over Join us: "Ik ben vanaf de eerste lichting betrokken bij Join us. Samen met andere collega’s hebben de training gevolgd en zijn aan de slag gegaan. Wat ik een hele mooie ontwikkeling vind om te zien sinds de start van Join us is dat ze binnen deze groep sociale contacten opbouwen, maar dat ze dit buiten Join us uitbreiden."
Buiten Join us breiden jongeren ook hun contacten uit
Jongerenwerker Semra vertelt
“Dat ze het nu zelfstandig oppakken en in kleinere groepen buiten JoinUs met elkaar afspreken is natuurlijk super om te zien! Je ziet dat niet bij alle groepen, bij sommige groepen is JoinUs hét moment waar jongeren elkaar treffen en daar blijft het dan bij. Dat kan ook met de leeftijd van de verschillende groepen te maken hebben. Deze groep is 18+, met een hele uiteenlopende leeftijden, van 18 tot 27 jaar."
"Join us is een stichting die de methodiek heeft bedacht, zoekt naar partners die de uitvoering kunnen doen. Een aantal collega’s zijn hierin getraind en is de samenwerking gestart. Join us is voor jongeren die buiten in het reguliere sociale verkeer moeite hebben contacten te onderhouden of nieuwe op te doen. Dit is een middel, een vindplek voor jongeren om deze contacten op te doen. Wij hebben groepen voor 12 tot 18 jaar en 18+. De groep 12 tot 18 jaar is vooral gericht op het ontmoeten van elkaar en laagdrempeligheid. De 18+ groep werkt ook met challenges, waarbij iedere jongeren zijn eigen leerdoelen kan bepalen. Vooral in het begin van het vormen van de groep werd hier veel mee gedaan: waar willen we naar toe? Waar kan je progressie in maken?"
Het succes van jongerenwerker...
Kim Mathura
Waar ben je trots op geweest de afgelopen periode?
Een mooie succeservaring voor mij was toen Amber en Robél, 2 jongeren, samen gingen rappen. Een Nederlands meisje en een Eritrese jongen! Twee culturen samen en ondanks dat Robél niet zo goed Nederlands spreekt als Amber deed hij zijn best en was het eindresultaat heel mooi.
Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?
Ik wilde graag een developtraject opzetten rondom muziek en kwam in contact met Zeno(Rap) en Megas(Beats)! Door corona waren er weinig activiteiten voor jongeren. Ik vond het belangrijk om iets op te zetten voor jongeren. Vanwege de kwetsbare jongeren mocht de rapworkshop fysiek doorgaan en de workshop music producing was online. Vanuit Next Up was ik betrokken bij de gehele organisatie, maar ook aanwezig bij de rapworkshops. Guus mijn collega was aanwezig bij de workshop beats producing
Wat is het effect hiervan geweest op de jongeren?
Ze kwamen uit hun comfortzone, er zijn vriendschappen zijn ontstaan ze hebben nieuwe mensen ontmoet en geleerd om een liveshow neer te zetten voor anderen. Daarnaast hebben ze geleerd om producties te maken en zijn zij begeleid bij dit proces. Bij een aantal is de Nederlandse woordenschat vooruit gegaan door het oefenen met taal. Bij afronding van dit project hebben de jongeren hun beats en raps laten horen. We hebben de twee groepen van de twee verschillende workshops samengevoegd.

WE SPEAK in West
Wat is WeSpeak?
WeSpeak bestaat sinds 2021 als pilot en wil een duurzaam platform zijn voor de jongeren uit Tilburg West. Het doel van We Speak is om de jongeren een stem geven in de besluitvorming van de wijk. Andersom kunnen jongeren ook gevraagd worden om hun mening te geven aan partners. Dit doel is behaald! We hebben een gemotiveerde, diverse groep jongeren uit Tilburg West weten samen te activeren. Ze zijn in vier maanden flink betrokken geweest bij allerlei ontwikkelingen in de wijk. We hebben per deelnemer afgesproken welke rol er in We Speak bij hun past. Zo werd bijvoorbeeld besloten 2 jongeren een meer leidende/coachende rol op zich gaan namen. Een andere jongere bleek geschikt te zijn als woordvoerster en ook nog een jongere bleek een goede spreker te zijn. De pilot heeft ervoor gezorgd dat WeSpeak op de sociale kaart in west staat, netwerkpartners en jongeren weten deze jongeren te vinden. Hierdoor is er in west voor het eerst een stem van de jeugd, die serieus gehoord wil worden en van zich laat horen. In het verleden waren het jongerenwerkers, buurtsporters, meldende bewoners en politie die over de jeugd spraken. Nu is er een representatief orgaan voor en door jongeren om mee in gesprek te gaan!
Wat zijn eerste resultaten van WeSpeak?
De groep is hechter geworden en alle deelnemers willen na de pilot verder gaan in 2021-2022. De groep heeft een eigen identiteit, met een eigen naam en bijbehorend logo. Dit past bij wat we voor ogen hebben met WeSpeak: Dat ze uiteindelijk een zelfsturend orgaan worden en de rol van de jongerenwerker steeds meer ondersteunend wordt. Ze hebben tijdens bijeenkomsten kennis gemaakt met meerdere netwerkpartners in de wijk. Tijdens deze bijeenkomsten werd aan de WeSpeakers hun advies gevraagd over actuele zaken in de wijk. Dit heeft wederzijds inzichten gegeven en zelfs geleid tot samenwerkingen. Goed voor hun ontwikkeling. Ze leren samenwerken, krijgen steeds meer zelfvertrouwen door voor een groep met professionals te spreken. Daarnaast hebben ze deelgenomen aan vergaderingen, debatten en online meetings met de burgermeester, de wethouder en netwerkpartners over corona en de rellen in west. Deze bijeenkomsten zijn goed geweest voor de deelnemers, aangezien er echt naar hen werd geluisterd. Zij zijn immers degene die het beste begrijpen wat er onder de jongeren speelt. Waarom onstonden die rellen? Daarnaast was er een wijkwandeling in de Kruidenbuurt met minister Ollongren van Binnenlandse zaken!

Het succes van jongerenwerker...
Guus Verelst
Waar ben je trots op geweest de afgelopen periode?
"De Tilburgse Jongeren Pitch Night van Stadsmakers013. Het hele traject creëert een hele hoop moois onder jongeren, ook los van de winnende ideeën. Hieronder een voorbeeld van een erg waardevolle spin-of van dit project. Tijdens afgelopen editie was het heel inspirerend om een groep van 9 initiatiefrijke jongeren (op 1,5 meter) bij elkaar te zien. Wat opviel: de energie die ze in elkaar losmaakten, de support die ze elkaar boden en het gezamenlijk denken in kansen. Alle 9 pitchers die iets moois wilden doen voor de stad ontmoetten sowieso 8 andere jongeren met dezelfde drive, wat behoorlijk uniek is. En daarnaast worden alle pitchers (dus niet alleen de winnende ideeën) ondertussen begeleid door medewerkers van Next Up om hun ideeën om te zetten in echte projecten. Een nieuwe badge Tilburgse stadsmakers komt er weer aan!"
Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?
Na een opstartfase met meerdere edities wordt Next Up ondertussen betrokken in de Jongeren Pitch Night, met name in de werving van jongeren en het begeleiden na deelname. "
Wat is het effect hiervan geweest op de jongeren?
"Jongeren werden gehoord over hun visie op de maatschappij/stad. Initiatief werd erkend en beloond met een projectbudget en/of begeleiding. Jongeren met een vergelijkbare drive leerden elkaar kennen. Top voor hun netwerk! "