Hilvarenbeek
Positief Jeugdbeleid
De gemeente Hilvarenbeek wil het ‘jeugdlandschap’ écht anders organiseren: een transformatie van het jeugdstelsel dat leidt tot een effectief, verbreed jeugdbeleid: het positief jeugdbeleid. De focus gaat met dit beleid naar aandacht voor kansen, mogelijkheden en veerkracht voor alle jeugd in Hilvarenbeek. Samen met de gemeente Hilvarenbeek gaan we voor een integrale ontwikkelaanpak met (nog) betere kansen voor onze jeugd.
“R-Newt I Hebe heeft snel mee de omschakeling gemaakt naar positief jeugdbeleid in Hilvarenbeek. Er is nog veel te leren, maar er is ook al veel geleerd!” Lieke Hesemans, beleidsmedewerker Jeugd, gemeente Hilvarenbeek
Wat is de waarde van jongerenwerk R-Newt l Hebe in Hilvarenbeek?
Met impact kunnen we scherper aannemelijk maken wat onze sociale winst en waarde is voor jongeren en de samenleving. Door het leren over impact een expliciet onderdeel te maken van onze werkwijze, blijven we ons verbeteren en kunnen we onze impact vergroten. Naast dat we samenwerken met de gemeente Hilvarenbeek rondom het meten van impact van positief jeugdbeleid, ontwikkelen we ons jongerenwerk ook op vlak van impact. We zijn onze verandertheorie het aanscherpen en werken met een meetplan met plek voor cijfers en verhalen. We onderbouwen ons werk met belangrijke onderzoeken in het jongerenwerk. Doel van onze inzet is om jongeren zelf actief te laten worden en blijven, en uit te gaan van hun talenten en krachten. Zo krijgen ze een stevige basis met de vaardigheden om op te groeien tot stevige volwassenen. Hieronder laten we aan de hand van verhalen (en verderop ook cijfers) zien wat voor resultaten we behalen. De verhalen laten zien wat voor impact de jongerenwerkers hebben gehad op de jongeren. Ze dienen als voorbeeld en ter ondersteuning van de cijfers.

Rafke stelt zich voor
"Ik ben Rafke Hendriks en samen met mijn hulphond Dex ben ik regelmatig bij het jongerenwerk in Hilvarenbeek. Ongeveer 2 jaar geleden kwam ik in contact met het jongerenwerk. Als jongere had ik de behoefte om in contact te komen met leeftijdsgenoten die ook last hadden van een kwetsbaarheid. Toen heb ik samen met jongerenwerker Michelle en 2 andere jongeren de groep Even Niet Alleen opgericht. Dit is een groep voor jongeren die op een of andere manier te maken hebben met psychische kwetsbaarheid (in het breedste zin van het woord). Door bij elkaar te komen, vinden we veel herkenning en erkenning bij elkaar. Ik merkte dat ik bij de Box steeds meer ontdekte wat er allemaal wel lukte. Vandaar dat ik toen als vrijwilliger ben gestart bij het jongerenwerk in Hilvarenbeek. Later heb ik hier ook een prijs voor mogen ontvangen vanuit de gemeente.
Ik merkte dat ik het werk heel leuk vond en toen de ontwikkelingsbaan in zicht kwam, sprak mij dit meteen aan. Doordat ik een traject van jongere naar vrijwilligerswerk naar een ontwikkelingsbaan heb mogen meemaken weet ik als geen ander hoe belangrijk een plek als het jongerenwerk kan zijn. Een plek waar je kan groeien en jij je eigen talenten nog meer kan ontdekken. Hier zou ik dan ook altijd dankbaar voor zijn."
Damian stelt zich voor
"Ik ben Damian en ik ben sinds september actief als jongerenwerker in Hilvarenbeek. Mijn expertise ligt bij het present werken, zowel op straat als binnen scholen. In Hilvarenbeek ligt mijn focus op het straatwerk, dat ik samen met een stagiaire en collega’s op pak. Jongeren zullen mij vooral op straat tegen komen. Op basis van signalen van bewoners, het netwerk en jongeren zelf, wil ik graag jongeren ondersteunen en activeren. Ik sta altijd open voor ideeën van jongeren en opmerkingen van bewoners. Neem vooral contact op via mijn nummer 06-11312773! "
Hebe
Hebe is een jongerenbeweging met jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 28 jaar. Jongeren zetten zich bij Hebe in voor meer activiteiten in de gemeente Hilvarenbeek voor hun leeftijdsgenoten. De jongeren hebben zich genoemd naar Hebe, de godin van de jeugd uit de Griekse mythologie. R-Newt en Hebe zijn in Hilvarenbeek onlosmakelijk met elkaar verbonden. Uit de eerste groep van Hebe zijn nieuwe clubjes gevloeid. Ook met nieuwe jongeren. Naast de actieve groep van Hebe hebben we in Hilvarenbeek ook ENA (Even Niet Alleen) en de studiogroep. Ook voeren we tal van activiteiten uit om nieuwe jongeren te binden aan deze actieve groepen.
Even Niet Alleen
Initiatiefnemer Rafke heeft jongerenwerker Michelle in 2020 benaderd nadat zij zelf op zoek was naar een groep met gelijkgestemden rondom psychische kwetsbaarheid. Op dat moment was er in Hilvarenbeek en omgeving nog geen eigen groep. Rafke: "In het dorp weten mensen snel veel van elkaar. Door mijn verleden voelde ik mezelf snel in een hokje geplaatst. Samen met Michelle kwam ik er achter dat ik niet alleen ben in deze ervaring." De naam ENA (Even Niet Alleen) was al snel gevonden. Rafke heeft samen met Michelle structuur en vorm gegeven aan de activiteit. Zij heeft netwerkpartners benaderd om de bijeenkomsten onder de aandacht te brengen en is flink aan de slag gegaan met werven. Inmiddels komen 8 tot 11 jongeren tweewekelijks bij elkaar om samen ervaringen te delen, thema’s te bespreken en vooral steun te vinden bij elkaar. De jongeren geven zelf vorm aan de activiteit door thema’s aan te dragen en te kiezen voor creatieve werkvormen. Dit kan heel uiteenlopend zijn: van bijeenkomsten waarbij zelfbeeld centraal staat tot bijeenkomsten waarbij vooral gezelligheid en sociaal contact centraal staan. Er zijn vriendschappen ontstaan die ook buiten de bijeenkomsten veel contact hebben en houden.
ENA is volop in beweging. Zo is er kort geleden een website gelanceerd waar jongeren meer informatie kunnen vinden en zich kunnen aanmelden. Er wordt blijvend hard gewerkt om de drempel zo laag mogelijk te maken.
Michelle: "In de afgelopen anderhalf jaar heb ik Rafke enorme stappen zien zetten. Van jongere, naar vrijwilliger en nu inmiddels aspirant jongerenwerker! Het is heel mooi om te zien hoe de vriendschappen die ontstaan zijn tijdens ENA daarbuiten ook stand houden." Rafke: "Michelle heeft mij veel steun geholpen. In het begin van ons contact durfde ik niet altijd naar buiten. Michelle is mij op komen halen, heeft met haar steun een veilige plek voor mij gecreëerd wat echt de basis was om stappen te zetten. Nu na anderhalf jaar ben ik super trots dat ik aangenomen ben als aspirant-jongerenwerker!"
Present werken
Wij zijn waar jongeren zijn! En wij maken de verbinding. Met hen en met anderen in gemeente Hilvarenbeek. Jongerenwerkers zijn nabij en echt, zij zijn laagdrempelig en staan in de leefwereld van jongeren. Aansluiten daar waar jongeren zijn, op tijden wanneer er jongeren zijn en/of waar relevant netwerk is. Aansluiten voor het contact, maar ook informatie gestuurd.
Presentie in de kernen
In 2021 heeft het straatwerk een vaste plek gevonden binnen het jongerenwerk in Hilvarenbeek. Jongerenwerkers bezoeken wekelijks de vindplekken in de verschillende dorpskernen waar vaak jeugd te vinden is. Er zijn in 2021 geregeld meldingen binnen gekomen bij de politie. Ook deze plekken nemen we mee in onze vaste rondes straatwerk.
Camper
Daarnaast hebben we in december een vijftal middagen rondgereden in Hilvarenbeek met de camper van R-Newt. Het doel? Meer zichtbaarheid geven aan het jongerenwerk. We stonden op centrale plaatsen in de gemeente waar veel scholieren langs fietsen. We deelden chocomelk uit en gingen in gesprek met jongeren.
Verhalen van jongeren
Wat hebben jongeren nu aan het jongerenwerk? Deze vraag stond centraal in het ophalen van verhalen bij jongeren, los van wat jongerenwerkers of de gemeente wil. Daar kwamen mooie verhalen uit. Die verhalen hebben we geclusterd tot de belangrijkste thema's. Wat we zien in de verhalen is dat jongeren zich begrepen voelen, hun talenten ontwikkelen, hun sociaal netwerk vergroten en elkaar ontmoeten, werken aan hun persoonlijke vaardigheden en laagdrempelige ondersteuning krijgen. Hieronder volgen per thema's enkele van de verhalen van jongeren.
Thema: Je begrepen voelen
Het jongerenwerk van HEBE | R-Newt geeft jongeren een plek waar zij zich thuis voelen en waar ze zichzelf kunnen zijn. Er staan altijd mensen klaar waar jongeren bij terecht kunnen, als er iets is of als ze gewoon hun verhaal willen doen. Ook is de jongerengroep niet oordelend en toont respect naar elkaar. Jongeren voelen zich begrepen bij het jongerenwerk.
Gewoon de gezelligheid
Een jongere vertelt: "Hebe heeft wel een verschil in mijn leven gemaakt. Ik denk dat vooral dat je dan daar een vaste dag hebt. Ja nu twee dagen, want het is dan op de wo en vrijdag en dan kan je daar naartoe gaan. En als je dan niet lekker in je vel zit dan kun je erover praten met je leeftijdsgenoten en die snappen dan wat je bedoeld. Als je tegen een volwassene praat die snappen minder vaak wat je bedoelt. Dus dat is wel heel fijn. De jongerenwerkers weten juist wel goed hoe jongeren denken. Die begrijpen ons ook wel goed. Als ik bijvoorbeeld ruzie thuis heb gehad maken ze me vaak weer vrolijker waardoor je ook weer vrolijk naar huis gaat en het minder lastig is. Dat doen ze bijvoorbeeld door spelletjes te spelen, door gewoon te kletsen of te dansen wat we soms doen. Gewoon dat soort dingen. gewoon de gezelligheid"
Blije bakkes
Een jongere vertelt.. "HEBE heeft mij heel veel gebracht. Ik heb, nouja, het is niet dat ik altijd ruzie heb met mijn ouders ofzo, maar ik heb me nooit echt comfortabel gevoeld om te vertellen waar ik mee zit, hoe ik me voelde of hoe ik op school in mijn vel zat. Ik was altijd de blije bakkes thuis, terwijl ik eigenlijk zoiets had van ja, ik geef hier geen zak om, laat me alsjeblieft wat anders doen. En ik denk dat dat hier, bij ENA, ik echt mijn verhaal heb gedaan voor het eerst. En dat zelf bij mensen die ik maar halvenbak ken. Maar het voelde gewoon goed, veilig en oké. Je krijgt veel support van elkaar. En al herken ik me soms ook in sommige verhalen en soms echt totaal niet; ben ik er nog voor je. Ik zal luisteren naar je verhaal, als er iets is kan je het tegen me zeggen. Ik denk dat dat voor iedereen geldt. Het heeft ook erg geholpen, voor iedereen denk ik, om minder eenzaam te zijn. Je hebt al gauw het idee dat je er alleen voor staat, maar dat is dus totaal niet. Ik ben veel opener geworden, over van alles, hoe ik erbij zit. Daarnaast zit ik beter in mijn vel. Doordat ik andere verhalen heb gehoord weet ik dat ik er niet alleen voor sta en veel mensen zich herkennen in wat ik ook voel. Dat is zo fijn om met mensen dat te bespreken. Ik was heel erg van het in mezelf kruipen en het zelf oplossen, een muurtje bouwen tussen mijn muziek en mijn boeken. En nu heb ik iets van, ik kan er gewoon met anderen over praten en die luisteren wel. Zij zijn er altijd voor mij en kan ik altijd appen, ik kan altijd bij hen terecht. Ik denk dat ik gewoon socialer ben geworden en makkelijker kan omgaan met mezelf en met anderen. Ik ben zo positief veranderd en ben daar erg dankbaar voor. Daardoor wil ik ook alle jongeren het gunnen om bij HEBE te komen, het is super leuk! De doelgroep is ruim, iedereen is welkom."
Thema: Talentontwikkeling
HEBE zet in op talentontwikkeling. Jongeren worden geprikkeld in hun creativiteit. Of het nu gaat om beeldende vorming, theater of het maken van muziek. Daarnaast worden jongeren gestimuleerd om zelf activiteiten te initiëren en organiseren. In iedere activiteit worden jongeren begeleid en ondersteund vanuit de jongerenwerkers.
Studio Ofzo
Een jongere vertelt: "Ik vind het heel prettig dat er een omgeving voor muziek is gemaakt op verzoek van jongeren. R-newt heeft gekeken naar wat onze groep nodig heeft. Wat kunnen we bij HEBE verbeteren? Ja door de doelgroep die daar dan zit. Ik was dan een van de mensen die met het idee kwam dat we misschien ook muziek kunnen maken. Ik ben zelf van de muziek maken, het produceren en ja studio ofzo."
"Thuis hebben we daar niet de ruimte en het geld voor dus dat zou ik wel heel vet vinden. Zo is dat dus ontstaan. Eigenlijk creatief van hoe kunnen we dit financieel aanpakken, bieden we er ruimte voor aan en kunnen we het waarheid maken. Dat er iedere week de ruimte is dat we muziek gaan maken met goede spullen en persoonlijke begeleiding. Je krijgt toch een grote verantwoordelijkheid want het gaat om veel eurootjes."
Ideetje in mijn hoofd
Een jongere vertelt: "Er was ooit iets georganiseerd in de box vanuit de Gemeente, waar jongerenwerkers bij waren. Ik had dat via Facebook gezien, dat je je eigen idee mocht komen pitchen, en ik zat al langer met een ideetje in mijn hoofd maar ik wist niet hoe ik dat aan moest pakken. Want ik had daar niet echt het netwerk voor om dat binnen Hilvarenbeek uit te voeren. Ik had dus een idee voor een podium voor jongeren, dat zij een avond op konden treden zonder dat ze op de muziekschool zouden moeten zitten. Want dat is eigenlijk de enige mogelijkheid, harmonie of muziekschool, om muziek te maken. Dus met dat idee ben ik daarnaar toe gestapt en toen is de jongerenwerker naar mij toe gekomen met: goh, dat gaan we uitvoeren. Toen hebben we via organisaties geld binnen gehaald en hebben we dat helemaal bedacht en uitgevoerd. Dat was dus jaar 1."
"Toen ben ik daarna teruggekomen naar de jongerenwerkers in jaar 2, om dat nog een keer uit te voeren. En toen zocht ik vrijwilligers om me mee te helpen, omdat vrijwilligers van de Box niet aanwezig konden zijn die avond. En toen koppelden de jongerenwerkers me aan de HEBE groep. Dat die dat soort dingen vaak deden. Toen ben ik daar langs gegaan en heb ik gevraagd of ze mee wilde werken en toen waren er ook een paar mensen die mee wilde werken aan het project zelf. Uhh.. dus met flyeren en dat soort dingen allemaal. Dus toen ben ik vaker op de woensdagavond gekomen om daarmee te overleggen. Dus eerst echt alleen vanuit dat project en later kwam ik erachter dat je ook meerdere dingen kon organiseren, wat ik ook heel interessant vond dus toen ben ik een beetje blijven hangen en vaker op de woensdag gekomen. Dus zo is het gegaan."
Thema: Ontmoeten en vergroten sociaal netwerk
Door het jongerenwerk van HEBE | R-Newt kunnen jongeren nieuwe sociale contacten opdoen en nieuwe vrienden ontmoeten. Daarmee verbreden ze hun sociale netwerk.
Veel meer bezig
Een jongere vertelt: "In plaats van de hele week lang thuis zitten, ben ik hier echt met mensen bezig. Straks gaan we bijvoorbeeld samen film kijken. En daarna kom ik weer terug naar de Box om met de anderen te kletsen. Ik ben gewoon veel meer bezig en dat was ik eerst niet. Ik heb nu veel meer sociale contacten en ik ken nu veel meer mensen, ook heel veel mensen die bepaalde skills sets en kennisvelden hebben waardoor ik veel kan vragen over iets dat ik wil weten. En daardoor heb ik meer contact en heb ik een wijdere range de wereld in. Ik heb nu meer houvast en een groot sociaal platform waar je toegang tot hebt. De meeste vriendengroepen kun je niet vergelijken met hier, want hier komen is niet alleen gezellig maar ook echt een serieus iets, het is een groot systeem waar echt super veel informatie achter zit waar je heel veel mee kan. Een van de jongerenwerkers heeft bijvoorbeeld heel veel eigen kennis met rap en muziek, hij is ook echt een producer dus hij kan ook echt muziek maken en dat soort dingen en dat soort kansen krijg je meestal niet en hier krijg je die wel. Dus dat is iets echt wel iets speciaals. Die jongerenwerker zit ook in Tilburg dus dan kunnen we naar V39 en dat soort dingen. Ik heb gewoon een soort basis waardoor ik overal heen kan, en toch ook een soort vriendengroep gekregen."
Een tof alternatief
Een jongere vertelt: "Ik heb een lange tijd best veel moeite gehad om binnen een groep te passen. Ik heb bij mijn opleiding die ik net heb afgerond ook bijna geen aansluiting gehad. Ik weet niet precies waar het door komt of aan ligt.. Misschien omdat ik meer met de opleiding bezig was terwijl de rest liever in het weekend lam in de bosjes ligt ergens. Ik had niet echt iets waar ik met hen kon bonden. Ik vond bijvoorbeeld hele andere interesses leuk dan hen; ik vind muziek en theater leuk, had een hele andere muzieksstijl en ik hou totaal niet van uitgaan, ik houd bijvoorbeeld meer van lezen. Om zulke mensen te vinden is lastig. Ik kreeg dus moeilijk contacten gevonden die dezelfde interesses hadden als mij, waardoor ik veel eenzaamheid heb gevoeld" "Ook al zat ik bij een groep, als er bijvoorbeeld 5 mee konden en we waren met 6, viel ik af. Ik was altijd degene die net niet mee kon, wat jammer nou! Of als laatste gevraagd worden, het als laatste weten.. Of iedereen deed samen een cadeautje, maar ik zocht het maar uit, die vroegen ze dan niet ofzo. Dat heeft me wel.. en vond ik wel heel lastig om mee om te gaan." "Ik heb bij ENA wel echt een toffe groep opgebouwd en ga veel met verschillende jongeren van HEBE om. Dat is ook echt een hecht groepje geworden.. Dat dat door ENA en HEBE is gekomen.. Het ding is eigenlijk; HEBE, het jongerenwerk, is gewoon heel tof omdat het een alternatief is voor als je geen sport wilt doen. Alles wat er te doen is voor jeugd is of sport, of muziekles ofzo, maar dat doe je ook weer alleen en dan heb je nog niet veel contacten. Als je niet om sport geeft, is er dus niet veel. En ik denk dat het jongerenwerk dat heel erg goed mee opvangt."
Thema: Persoonlijke vaardigheden
Bij HEBE I R-Newt werken we aan persoonlijke vaardigheden. Persoonlijke vaardigheden helpen je om jezelf te leren kennen, te weten wat bij je past en hoe je met de dingen in je leven om kunt gaan. Zoals opkomen voor jezelf, leren communiceren, leren organiseren en ook praktische zaken zoals het maken van een CV. Persoonlijke vaardigheden leer je door te doen!
Het jongerenwerk laat je dromen
Een jongere vertelt: "Ik denk dat ik later, als ik met iemand ben die leuk is en ook dezelfde interesses heeft en waarmee ik kinderen heb, dat als HEBE zich zo doorontwikkeld en nóg groter wordt, dat we eigenlijk dit centrum voor ons alleen hebben, dat ik mijn kinderen daar écht heen zou sturen. Puur om jezelf te ontwikkelen. Kijk, vrienden maken kunnen ze zelf wel, maar puur ook om zichzelf te ontwikkelen tot echte personen waarvoor je wil dat je kinderen staan. Actieve en sociaal betrokken burgers."
Leren van anderen
Een jongere vertelt: "Ik heb van een jongerenwerker geleerd hoe je problemen moet oplossen op een bepaalde manier, maar ook sociaal en officieel. Daar heb ik echt wel wat aan gehad ook bij situaties die in mijn eigen leven voorkwamen. Ik heb van een andere jongerenwerker ook een beetje insight gehad in hoe hij dingen regelt en organiseert. En dat je echt jezelf mag zijn en dat vind ik ook super interessant om gewoon te kijken hoe mensen zichzelf zijn. Daarin leer ik van iedereen wel wat, want iedereen geeft zijn eigen stukje mee aan je, en dat waardeer ik heel erg.”
Heel veel mogelijkheden
Een jongere vertelt: "Naast het organiseren en dat je heel veel mogelijkheden hebt binnen Hilvarenbeek die je anders niet zou hebben – is het ook gewoon heel gezellig en wordt er goed omgegaan met elkaar. Naast organiseren kun je nog heel veel andere hulp krijgen. Bijvoorbeeld met ‘ik word 18, wat moet ik nu gaan doen?’, ‘oow ik heb schuld, kan iemand mij helpen’, ‘ik zoek een baan, hoe moet ik een sollicitatiebrief schrijven’. Ik heb dat heel veel gezien afgelopen jaren. Dat dat gebeurt."
Thema: Laagdrempelige ondersteuning
Het jongerenwerk van HEBE | R-Newt biedt laagdrempelige ondersteuning die aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Soms wordt door jongeren een mismatch ervaren met officiële hulp via de huisarts, een medisch specialist en/of psycholoog (waarvoor verwijzing nodig is). Bovendien kun je als jongeren altijd terecht bij de jongerenwerkers en er is geen wachttijd zoals bij een psycholoog. Jongeren ervaren het als een kleinere stap/lagere drempel om bij de jongerenwerkers aan te kloppen. Jongerenwerkers begrijpen je beter, leeftijdsgenoten ook. Het bespreken van problemen draagt bij aan het doorbreken van het taboe. Door het te ‘normaliseren’ wordt er bovendien niet onnodig geproblematiseerd. Bijvoorbeeld wanneer jongeren zich eenzaam voelen, zien zij dat ze niet de enige zijn die hiermee worstelen. Het gaat hierbij dus om herkenning en contact met lotgenoten.
Een kleinere stap
Een jongere vertelt: "Ik ben zelf bij een psycholoog geweest. Alleen snapte hij mij gewoon écht niet. Ik vertelde hem dat wanneer ik op Instagram scrolde en anderen het erg leuk zag hebben, mij dit best veel pijn deed. Ik zag anderen het heel erg leuk hebben, terwijl ik thuis tussen de boeken zat. Dat deed me toen echt pijn en gaf me een vervelend gevoel. Hij antwoordde toen met; Instagram? Wat is dat ook alweer? Hiermee sloeg hij bij mij de plank echt mis, dit liet zien dat zij zich niet kon inleven in mij en ik voelde me niet gehoord. Hij kwam ook met tips aanzetten waar ik totaal niks bij kon, de tips pasten niet bij mijn leeftijd. Ik merkte dat hij hierdoor niet goed met mij kon levelen; hij zat gewoon niet in mijn wereld, kon zich niet inleven in de dingen waarmee ik bezig was en waarom ik me om bepaalde dingen rot kon voelen. Daardoor heb ik echt gemerkt dat HEBE en het jongerenwerk zo ontzettend veel meer waard was voor mij dan zo’n psycholoog waar je momenteel ook veel te lang op moet wachten. Dit vond ik bij HEBE totaal niet. Daar kan je gewoon binnen lopen en ben je altijd welkom. Naast dat de jongerenwerkers je meer begrijpen, heb je ook leeftijdsgenoten waar je mee kan praten over dingen waar zij ook tegen aan lopen. Daarnaast zijn we soms bezig met moeilijke dingen op een leuke manier, zoals met de voorstelling van Even Niet Alleen."
211
Jongeren die binnen lopen
57
Terugkerende jongeren
Talentontwikkeling, participatie & (mentale) gezondheid
16
Individuele jongerentrajecten
Samenwerken = Samen doen
We werken veel samen met andere organisaties. We geven wat voorbeelden van onze samenwerkingen in Hilvarenbeek. Uitgangspunt is om samen aan de slag te gaan. Verderop laten we een compleet overzicht zien van onze partners en de netwerken waaraan we deelnemen.
Dialoogtafel: Werken met de jeugd
In 2021 zijn we samen met de gemeente Hilvarenbeek en het Jongerenpunt een denktank gestart over dialoogtafels voor jongerenprofessionals. Tijdens deze dialoogtafels willen we thema's bespreken, inspiratie opdoen en elkaars expertise inzetten. Met een kerngroep bestaande uit de volgende organisaties: gemeente Hilvarenbeek, R-Newt, Jongerenpunt, Novadic Kentron, Halt en de adviseur Mentale Gezondheid gaan we in 2022 een thema kalender maken waarin maandelijks een thema tijdens een bijeenkomst op het programma staat. Dit zal wisselend zijn voor intern of voor externe partijen. Denk aan de volgende thema's: suïcide, perspectief, alcohol en drugsgebruik onder jongeren en identiteit.
Training Ervaring delen
Om de maand komen R-Newt, Jongerenpunt en de bibliotheek samen om even bij te praten. In 2022 willen we gezamenlijk een Human Library organiseren voor jongeren en ouders. Eigenlijk hadden we in 2021 willen starten met een training voor jongeren: Ervaring Delen, gegeven vanuit RIBW, dit is helaas niet gelukt door COVID. De training start nu in april en aansluitend zullen we een Human Library organiseren. Hiervoor zijn we in 2021 al gestart met het betrekken van jongeren en de aanvraag voor de training is gedaan bij de gemeente.
Dope Avond
In september hebben we samen met de verenigingen van Esbeek en Novadic Kentron een dope avond georganiseerd in de kantine van Tuldania. In het begin van 2021 heeft het bestuur van deze verenigingen contact gezocht omdat zij iets wilde met het drankgebruik onder jongeren in de kantines. In samenwerken met Novadic Kentron is er een campagne gestart en hebben zij het beleid aangepast. De dope avond is georganiseerd samen met 4 jongeren uit Esbeek. De avond zag er als volgt uit: de jongeren konden de avond beginnen met een lekker frietje, snack en frisje, vervolgens hebben we in de vorm van een pubquiz thema's als alcohol en drugs voorbij laten komen. De avond sloten we af met een ervaringsverhaal. Aan het einde van de avond werden twee vertrouwenspersonen voorgesteld die bekend zijn bij de verenigingen.
Scheidingsloket
De bijeenkomst over het Scheidingsloket in Hilvarenbeek heeft plaatsgevonden in de Box. Samen met verschillende partijen zoals Farent, het consultatiebureau en de scholen hebben we nieuwe doelen gesteld. Zo willen we in 2022 een pubquiz organiseren voor jonge (toekomstige)ouders. Hierin zal R-Newt een adviserende rol nemen.
Werckwinckel
In 2021 zijn we gestart met een nieuwe pilot: het jongerenatelier in Hilvarenbeek. Dit is een samenwerkingsverband tussen R-Newt en de Werckwinckel waarbij we ons richten op talentonwikkeling. Het doel is om jongeren te laten kennismaken met verschillende kunstdisciplines. Jongeren krijgen les van verschillende kunstdocenten. Deze samenwerking bleek succesvol en in 2022 geven we de samenwerking een meer structurele vorm, waarbij we 4 maanden lang aan de slag gaan met Streetart.

Jongeren en raadsleden van de gemeente Hilvarenbeek hebben samen nagedacht over het skatepark
Focuspunten voor HEBE l R-Newt in 2022
Olievlek naar de andere dorpskernen
In de kern Hilvarenbeek hebben we nu een stevige basis aan jongerenwerk en jonge vrijwilligers staan. In 2022 gaan we deze stevige basis naar verhouding als een olievlek uitbreiden naar de andere kernen in de gemeente Hilvarenbeek.
Netwerk en community
We worden steeds vaker gevraagd om mee te denken bij evenementen in Hilvarenbeek. Ook verenigingen vinden ons steeds beter met hun vragen over jongeren en jongerencultuur. Iedere eerste maandag van de maand werken we vanuit de bibliotheek samen met het Jongerenpunt. We betrekken waar kan ouders. Ouders willen vaak meedenken of praktisch ondersteunen, zoals zorgen voor vervoer als we ergens heen gaan met een groep jongeren. In 2022 gaan we de community van het verenigingsleven rondom jongeren en partners verder aanjagen en samenbrengen.
The Box
The Box is de locatie waar we als jongerenwerk veel gebruik van maken. Deze locatie heeft zijn voor- en nadelen. In 2022 gaan we The Box binnen de bestaande mogelijkheden en in overleg met het nieuwe bestuur van The Box, samen met jongeren omvormen tot een prettigere plek om samen te komen.
