OISTERWIJK
Jongerenwerker Damian werkt sinds halverwege 2021 bij R-Newt in Oisterwijk. In augustus tijdens straatwerk kwam hij met een collega een groep jongeren tegen bij het Apollo veld. De jongeren wilden graag samen sporten. Al snel ontstond er een wekelijkse activiteit waar 20 tot 25 jongeren op af kwamen
“We verbinden netwerkpartners op een zeer laagdrempelige manier aan jongeren”
Jongerenwerker Damian over zaalvoetballen met jongeren
“Op het moment dat het weer slechter begon te worden, hebben we bij de Pannenschuur een zaal kunnen huren. De jongeren waarderen de mogelijkheid om binnen te kunnen zitten, en samen te kunnen komen. Op de activiteit komen jongeren af die graag sporten en die we normaal niet op straat tegen zouden komen, maar ook de groep die we wel op straat tegen komen maakt gebruik van de mogelijkheid. Daardoor is het een gemixte groep jongeren die van elkaar leren. "
"We zijn nu bezig met het opzetten van een toernooi waarbij verschillende teams het tegen elkaar op nemen: Team Jeugd, Team jongerenwerker, maar ook team hulpverlening en team politie willen mee doen aan het toernooi. Zo kunnen we netwerkpartners op een zeer laagdrempelige en positieve manier met de doelgroep verbinden. De wijkagent en de jeugdagent lopen momenteel sowieso wel eens binnen voor een praatje of om even mee te sporten. Dat werkt echt goed!
Ook hebben wij als jongerenwerkers een vertrouwensband op gebouwd met de deelnemers. Er is ruimte voor individuele aandacht en persoonlijke vragen vanuit jongeren. Daarnaast kunnen wij signaleren en samen met het netwerk ondersteunen waar de jongeren dit nodig hebben. Zo heb ik een situatie gehad waarin een meisje dakloos geraakt was. Met hulp van het netwerk hebben we haar een veilige plek kunnen bieden. De situatie is nu stabiel, ik heb nog steeds wat contact met haar en hoor tegenwoordig voornamelijk succeservaringen vanuit haar. Dat is heel mooi om te zien.
Ik ben trots op de jongeren in Oisterwijk, er zitten echt veel talenten tussen! Zowel op muzikaal als sportief gebied hebben wij jongeren gezien die bij ons aan de studio-activiteit of voetbalactiviteit deelgenomen hebben en die nu gescout zijn door grote clubs en organisaties. Dat is echt wel hard om te zien. Ook proberen we ons werk in Oisterwijk goed zichtbaar te maken. Zo hebben we laatst een film opgenomen over straatwerk. Dat was leuk om te doen!"
Jongerenwerker Duygu organiseerde samen met een medewerker van de bibliotheek en van Mentorhulp een evenement op Internationale Vrouwendag. Het evenement vond plaats in de theaterzaal van Tilliander en was speciaal voor meiden en vrouwen.
Internationale Vrouwendag
“Het was supervet. We hadden eigen catering van een Marokkaanse en Irakese vrouw. Er was een DJ en een buikdanseres. Geslaagd en leuk om te zien dat vrouwen tussen de 13 en 60 jaar aanwezig waren! Wat ik nu wel met eigen ogen heb gezien is dat jongeren soms vervelend werden aangesproken door volwassenen. Ik heb daarop gereageerd. Het is ook belangrijk dat volwassenen leren met jongeren om te gaan, in plaats van dat we alleen jongeren sociale vaardigheden aan te leren.”
En we deden nog veel meer! Zo is jongerenwerker Marcel aan de slag met de Adviesraad: een raad vol met jongeren die meedenken in Oisterwijk. En zijn de jongerenwerkers op ChocobollieTour gegaan in de winterlockdown.
Adviesraad
Voor meiden!
ChocobollieTour
Join us
Zaalvoetbal in de Pannenschuur
Een dag uit het leven van een jongerenwerker
Ousama Razine
Werklocatie
Oisterwijk en Tilburg Zuid
Intro
“Mijn werkzaamheden zijn zeer variërend. Ik kan het ene moment fysiek aanwezig zijn bij een activiteit. Het kan ook zijn dat ik achter de schermen bezig ben voor de jongeren in buurtregies, bij de wijkraad en andere bijeenkomsten. Jongerenwerker zijn betekent voor mij continu schakelen met het netwerk en écht contact hebben met de jongeren en daar doe ik het voor.”
Ochtend
“Ik ga meestal met de auto naar mijn werk. De tijden variëren, maar meestal is het tussen 10:00 en 11:00. Het ligt eraan wat er gepland is op die dag. Ik begin meestal met een overleg of start ik op vanuit de locatie waar ik die dag werk. Ik check mijn mail, maak een takenlijst en ga aan het werk. Ik heb gedurende de dag contact met jongeren. Vandaag ben ik begonnen met een verdiepingsoverleg. Dit is een overleg waarin ik samen met collega's casussen behandelen en doornemen.”
Middag
“Ik ben nu bezig met een groep jongeren uit Oisterwijk die graag trainingen willen krijgen van een bekende ex profvoetballer. De bedoeling is dat we een toernooi organiseren en dat het winnende team het op mag nemen tegen het team van Soufiane Touzani (bekende vlogger, straatvoetballer). Dit heeft de jongeren enorm gemotiveerd om te komen trainen en positief gedrag te tonen tijdens de activiteiten.”
Avond
“Ik ga contact maken met de jongeren die ik begeleid door ze op te bellen te vragen hoe het gaat. Ik bespreek met ze wat voor plannen ze hebben voor de zomervakantie. Tevens check ik of ik ze ergens mee kan helpen en nodig ze uit voor activiteiten die eraan komen en relevant zijn voor ze zijn.”
Afronden
“Ik maak een to do list zodat ik mijn taken goed kan herpakken de volgende dag. Ik check of ik iedereen heb gecontacteerd of heb gemaild. Ik kijk terug naar waar ik moeite mee had en wat wel gemakkelijk ging. Dit zodat ik de volgende keer effectiever en sneller te werk kan gaan en sneller schakelen kan indien nodig.”
63
Locaties in beeld
1040
Locaties bezocht in ambulante ronden
806
Keer jongens aangetroffen
82
Keer meiden aangetroffen
568
Deelnemende jongeren
34
Trajecten

R-Newt Online
NOS sprak er al over met onze jongerenwerker Sandra: jongeren zitten voor een groot deel van hun tijd online. Dat betekent dat we als jongerenwerk ook online zijn. We zitten in een stevige ontwikkeling als het gaat om ons online jongerenwerk:
Online als vindplaats Jongeren bevinden zich online op verschillende sociale kanalen waar ze elkaar volgen, ontmoeten en activiteiten kunnen ondernemen met elkaar. Als online jongerenwerk zijn wij te vinden op verschillende platforms (facebook, Insta, twitch. youtube en discord) waar we in contact staan met jongeren. We zijn hierdoor makkelijk te vinden en bereikbaar voor de jongeren. Hieronder geven we een beeld van ons online bereik.
Online signaleren In het afgelopen jaar is er gebleken dat we in samenwerking met collega`s en samenwerkingspartners veel signalen van jongeren kunnen ophalen wat er leeft , speelt en hoe jongeren zich voelen, met name in de corona periode, maar ook te denken valt aan eenzaamheid, depressie en geen perspectief meer zien. Gezien we steeds meer online signalen ophalen, is er ook steeds meer behoefte aan hoe wij als jongerenwerk online gaan manifesteren en hoe.
Online begeleiden Online begeleiden vindt plaats op de verschillende sociale platforms zoals whatsapp, Instagram en discord. Voor kleine hulpvragen en doorverwijzing is het een mooi platform om in contact te komen met jongeren die wel en of nog nooit hebben ontmoet. Jongeren durven makkelijk een Dm te sturen of in contact met ons of individuele jongerenwerker te komen. Naast het online individueel te begeleiden , begeleiden we ook steeds meer jongeren online in groepsverband.
Online events/activiteiten/campagnes Door middel van online programmering aan te bieden, proberen we jongeren te betrekken bij preventieve activiteiten, social gaming activiteiten, maar geven jongeren ook een platform waar ze in kunnen spelen om hun talenten verder te ontwikkelen. Hier leren we jongeren online te communiceren, elkaar te ontmoeten, interactie te zoeken, te hosten/presenteren en het stimuleren van soft skills zoals op tijd komen, voorbereiden en kritisch denken. We werken daarbij ook aan digitale weerbaarheid van jongeren (sexting, exposing, digicrime)
68356
Unieke website bezoekers
1236
Weergaves in Twitch
300
Gemiddelde story-kijkers
op onze persoonlijke Instagramaccounts
136
Jongeren die we in de gemeente direct via WhatsApp spreken
45
Jongeren die we spreken via DM op Instagram in Tilburg